Vintersolståndet 2022 är snart här den 21 december. Läs mer om vintersolståndet och få inspiration till hur du kan fira och skapa din egen ritual där du väver in örter och de fyra elementen, denna speciella och magiska tid.
"The seed is in the ground.
Now may we rest in hope,
while darkness does its work."
- Wendell Berry
Vad menas med vintersolståndet?
Vintersolståndet infaller alltid den 21 eller 22 december. Det är årets mörkaste dag och längsta natt. Efter det vänder det. Så just nu är vi på väg djupare och djupare in i mörkret, så långt vi kan. Sedan börjar dagarna bli längre igen. Enda fram till sommarsolståndet - årets ljusaste dag och kortaste natt.
Om du vill fira vintersolståndet en exakt tid den 21 december 2022 så sker brytningen klockan 22:48 svensk tid. Jag har ett par källor som bekräftar denna tidpunkt (Källa: svenskahogtider.com), men inte mer än så. Ta därför uppgifterna med en nypa salt. Men det kanske räcker att veta att vintersolståndet inte är ett datum utan det är en exakt tidpunkt på dygnet då solen når sin allra lägsta punkt.
Hur har ceremonierna kring vintersolståndet sett ut och firas det fortfarande?
Vinterstolståndet firades av hedniska grupper framför allt i den norra delen av Europa. Olika traditioner och ceremonier har sedan smält samman med det kristna firandet. Men vissa traditioner lever vidare än. Ofta kan vi finna dessa traditioner i de baltiska länderna, där de har bevarat mycket av det hedniska firandet.
I de baltiska länderna är både vinter- och sommarsolståndet stora fester. Båda dessa datum sägs vara ytterst gynnsamma för att förutspå framtiden. Om du gör vissa ritualer kommer din önskan lättare att slå in. Till exempel om din önskan är att gifta dig, så ska stå mot ryggen mot elden. Böj dig ner och titta på elden genom benen, och då kanske du ser en bild av honom :-) (Winter Solstice Traditions in Latvia - Let the Journey Begin).
En annan tradition är att klä ut sig med masker. Till exempel som ett djur eller ett övernaturligt väsen. Sedan går man i procession från hus till hus. Det sägs ge hushållet tur att få besök av processionen och att den jagar bort onda andar.
I det svenska bondesamhället finns inga belägg för att själva vintersolståndet firades eller särskilt uppmärksammades. En allmänt spridd uppfattning är att det under förkristen tid (vikingatid) vid denna tidpunkt skulle ha firats en offerfest, vilken ibland påstås vara en förelöpare till julen i Norden. Traditionellt sett firade vi julafton vid andra tider på året. Förmodligen firades den fornnordiska julen vid midvintern (i januari). vintersolståndet istället för julafton. På samma sätt firade vi egentligen midsommar på sommarsolståndet och inte som nu, på midsommarafton.
Fira vintersolståndet med egen ritual
Hur gör man när man vill börja fira en högtid, men det inte riktigt finns några traditioner att luta sig mot i sin familj eller med vänner? Börja fira själv helt enkelt. Kanske får du med dig några med tiden.
Förslag på din egen ritual för att fira vintersolståndet:
♡1. Fira utomhus
Kallt? Förmodligen. Men det är något speciellt att vara utomhus en stund i mörkret. Kanske själv. Bylta på dig och gör dig redo. Hitta en avskild plats i din trädgård eller i skogen. Det kanske kommer se lite konstigt ut för förbipasserande, men det kommer de stå ut med.
♡2. Väv in de fyra elementen
Vatten, jord, eld, luft.
Det är så fint att fira vintersolståndet med eld. Om du inte kan tända en brasa, ha ett litet ljus med dig. Ha ett glas vatten med dig, om det inte är så att det är snö ute. Luften virvlar omkring dig. Det som är kvar är att välja ditt element jord.
♡3. Elementet jord - välj din ört
Som element jord brukar jag välja en ört eller något jag har bakat eller skapat. Detta vill jag offra i elden, tillbaka till jorden.
Alla växter har sin speciella energi. Ju mer du umgås med en ört, ju mer kommer du förstå om den. Lager efter lager och sedan når du till kärnan. Till växtens innersta väsen. Om detta också är din utgångspunkt, så kan du välja en eller flera växter till din ritual utifrån vad du är nyfiken på.
Här är förslag på örter som vi tycker passar bra ihop med vintersolståndet. Vi har valt örter som du lätt kan finna i din omgivning.
Tall och Gran - Använd tall och gran när du vill manifestera skydd och välstånd. Låna en liten kvist från skogen och använd i din eld. När du bränner barren kommer du fyllas av doften. Kanske ser du örtens essens när barren sprakar i elden.
Murgröna - murgrönan påminner om att livet fortsätter i en ändlös cykel av död och pånyttfödelse. Använd murgrönan i din ritual när du vill manifestera en barriär mellan dig och allt det som du upplever är toxiskt och som påverkar dig negativt. Murgrönan kan användas i all magi för healing, skydd och samarbete.
Björk - ta varligt en liten bit av bark från björken. Kanske hittar du en bit på marken. Björken associeras med magi för kreativitet och fertilitet. Använd den för att manifestera pånyttfödelse, rening och för en ny start.
♡4. Manifestering
Nu står du utomhus, du har tänt din eld och har de fyra elementen omkring dig. Ha med dig ord eller tankar eller drömmar som du vill ska manifestera sig. Fundera en stund på året som gått och vad du vill ta med dig i ljuset som nu kommer tillbaka. Fundera också på vad du inte vill ta med dig till de ljusare tiderna. Uttala dina viktigaste ord högt. Bränn ditt element jord. Var i tillfället, meditera eller var i stillhet en stund.
Örtfabrikens firande av vintersolståndet
Vi på Örtfabriken firar vintersolståndet varje år med våra örtsystrar. Vi träffas utomhus, var och en på håll då vår träff är digitalt. Avståndet är för stort annars. Vi väljer alltid en eld och någon av oss får i uppdrag att hålla i ceremonin. Vi gör det enkelt för oss, annars finns det risk att lusten försvinner eller att det blir för svårt och inte går att genomföra. Vi har någon form av manifestation. Det blir en stark och berörande upplevelse. Att samlas, ha elementen med oss och tacksamheten för örternas värld. I mörkret och kanske med snö.
Det finns också en annan aspekt av vintersolståndet som jag gillar. Det är en stund utanför stunden, då ingen annan förväntar sig något av mig. Jag kan därför i lugn och ro ägna mig åt det ceremoniella. Åt själva ritualen. Jag har på så sätt firat på mitt vis, innan julens mys och stök sätter in.
Firar du vintersolståndet?
1 kommentar
Vi har firat vinter o sommarsolstånd i många år. Den vanliga julen o midsommaren har ju spårat ur. Odlar ekologiskt gör vi också för eget bruk.
Mvh Stella