Värmande cayennesalva | Recept | Naturlig hudvård

Detta recept på värmande salva skapade jag när jag behövde ett liniment för en öm muskel. Den är även behaglig att smörja på kalla vinterfötter. Jag har gjort salvan eller hudkrämen lite oljig så att den kan användas om du vill massera ömma muskler.

VÄrmande cayennesalva

På bilden syns min lilla burk salva tillsammans med örtoljor. De är alla dekorerade med antika bilder som jag har hittat i gamla magasin.

GÖR SÅHÄR:

3,5 dl olja av värmande örter.

Jag gjorde ett örtutdrag där örterna i oljan fick dra i vattenbad på låg värme någon timme. Jag valde en ekologisk olivolja utan för mycket doft. Jag hällde oljan i en väl rengjord glasburk och ställd glasburken i en kastrull med vatten i.

De örter jag hade i var 2,5 msk cayennepulver, 2,5 msk ingefärapulver och någon deciliter mortlade enbär. Jag använde mig av torkade enbär, då jag hade det hemma, men du kan så klart också plocka de mörkblå bären och använda dem färska. Det är dock lättare att mortla torkade enbär. 

cayenne

Efter en timme så silar du bort örterna. Till exempel i ett kaffefilter eller en nötmjölkspåse. Det kan också funka med en tät sil. Krama ur så mycket du kan av oljan.

Gör din egen hudvård

Mät hur många deciliter olja som är kvar.

Häll tillbaka örtoljan i din glasburk. Tillsätt därpå 16-17 gram bivax per deciliter olja och låt stå i vattenbad på låg värme. Rör hela tiden till bivaxet smält. Jag gillar att röra om med en pinne av trä från naturen. Både för känslans skull, men också för att pinnen hamnar i återvinningen sedan. Det minskar föremål att rengöra efteråt. 

När bivaxet har smält, häller du genast upp i mindre burkar. 

Det här är en salva som är riktigt het! Du kommer bli positivt överraskad över cayennepulvrets effekt på huden. Och salvan ser så snygg ut i färgen.

cayenne peppar salva för huden

Text och bild: Sara Bonadea George

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.