No coffee just roots!⁠ | Cikoria & Maskrosrot| Koffeinfritt

Det här är vår koffeinfria lösning på kaffeberoendet. Rostade rötter av maskros, kardborre och cikoria. ⁠

Hur tillreder vi vårt o-kaffe?⁠

Vi använder torkade rötter till vårt o-kaffe. Antingen har vi skördat dem själv eller så har vi köpt dem. Det blir godast smak om du tar en tredjedel maskrosrot, en tredjedel kardborrerot och en tredjedel cikoriarot. Rosta dem i en torr stekpanna så att de får lite mustig färg. Förvara de rostade rötterna i en glasburk i ett skåp eller annat mörkt ställe.

Vi tar en tesked rötter till en kopp vatten. Låt detta puttra i minst 15 minuter i en kastrull med ett lock på. Detta kallas för en dekokt. Ju längre det puttrar och ju längre brygden får stå att dra, desto starkare dekokt får du. Det är de verksamma ämnena i rötterna som extraheras. Ibland låter jag mina dekokter stå och dra under natten. 

Häll upp din o-kaffe i en fin kaffemugge. Lägg till någon form av god mylk om du vill ha det. Ps. det är garanterat koffeinfritt och helt utan koffein.

 

Det har tagit lång tid att komma till rätta med kaffeberoendet. Vi trodde att det skulle vara enkelt att sluta med kaffe, bara viljan fanns. Men riktigt så enkelt var det inte. Det krävdes mer än bara vilja. Strategi och alternativ behövde finnas på plats, när kaffesuget slår till. Vi har testat flera olika kaffesubstitut och har till slut fastnat för att göra vårt eget på örter. Maskros och cikoria har ibland kallats för fattigdomskaffe och har ofta använts då kaffe inte har funnits att tillgå. Eftersom vi älskar kardborren så lägger vi till den. Och kombinationen av de tre är jättefin! Garanterat icke beroendeframkallande. 

Att sluta med kaffe har varit så bra för vårt nervsystem. Kaffe har en kraftigt stimulerande verkan på vårt nervsystem. Något vi inte behöver 5 - 6 gånger om dagen (svårt att vara måttlig :-). Andra nervstimulerande örter är nikotin, mate, kakao. Allra mest effekt märker vi när vi vid tillfälle tar en vanlig kaffe. Kroppen blir skakig, uppjagad, illamående. Det är en bekräftelse att för just våra kroppar är kaffet inte bästa alternativet.  

Hur löser du ditt ofrivilliga kaffeberoende?⁠

 

Vi på Örtfabriken älskar att hitta sätt att tillföra mer näring i vardagen. Vill du läsa mer?

Låt naturen komma till dig och ge dig näring⁠ – Örtfabriken (ortfabriken.se)

Gör ditt egen koffeinfria dryck med maskrosrot och cikoria

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.