Lions Mane | Igelkottstaggsvamp | Historik, odling, användning

Har du också hört mer och mer om Lions Mane (Hericium erinaceus)? Det har i alla fall vi. Men när man börjar skrapa på trenderna så upptäcker man snabbt att detta inte alls är en nyhet. I Kina används Lions Mane flitigt. Ofta använder de den i pulver i matlagningen eller dricker den som te. Det finns också en uppsjö drycker och bars.
 
Visst är den vacker? Jag kan inte tänka mig en större lycka att få se den i sitt riktiga habitat. Vild och vågig. Spirit Mushroom har den också kallats. Om man blundar och föreställer sig denna fantastiska varelse, så kan man inte annat än att tycka att namnet passar bra.
Lions Mane Igelkottstaggsvamp tinktur Nootropics
Det går att odla Lions Mane hemma och på stockar, relativt enkelt med färdiga startkit att köpa. Det verkar inte för svårt. Man behöver stockar från lövträd och dessa ska fällas på våren. Man behöver en borr och svamppluggarna med mycelet (rotsystemet) som man trycker in i hålen som sedan täcks med bivax.
Det här måste vi testa i vår! Det går att odla ännu enklare på sågspån. Då ser det ut så här: 
Lions Mane Igelkottstaggsvamp tinktur odla själv
Svampen används både som stöd för människan och som en delikat rätt. Den ska smaka som krabba när den har kokats. Den innehåller, som alla andra svampar, betaglukaner och triterpener. Lions Mane utmärker sig genom att innehålla ämnet diterpener varav Herinacin A är anledningen till hypen just nu och varför den kallas för en nootropics.
 
Hos Örtfabriken hittar du Lions Mane i form av tinktur. Det är ett bra sätt att dosera Lions Mane på då alkoholen behövs för att få ut diterpenerna. En tinktur är enkel att ta, då inga förberedelser behövs. Du kan droppa dropparna direkt i munnen.
 
Säkerställ att din Lions Mane-produkt är gjord på själva svampkroppen och inte på mycelet (dvs rotsystemet).
Lions Mane Igelkottstaggsvamp tinktur Nootropics
På Örtfabriken är vi mycket passionerade i svampar. Läs fler av våra blogginlägg och kommentera gärna! Vi får enligt regelverket inte ange vad Lions Mane är bra för eller eventuella biverkningar, men det finns en bred mängd fakta och information att ta del av på nätet. Vi rekommenderar denna sajt: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Back to blog

2 comments

Hej Per!
Roligt att höra att du är DIY-människa. Det är verkligen en upplevelse att göra sina egna örtprodukter.
Läs om proportionerna här: https://ortfabriken.se/blogs/ortfabrikens-blogg-orter-tinktuter-halsa/gora-tinktur-pa-chaga-sprangticka. Du kan applicera samma koncept på Lions Mane.

Örtfabriken

Hej. Jag är ju lite av en DIY människa. Har ibland tagit an en del olika projekt. Mycket beroende på att jag är pensionär sedan några år tillbaka och jag har inte så pension. Trots mina snart fyllda 70 år så älskar jag att lära mig nya saker. Så jag försöker att göra det jag kan. “Hur svårt kan det va”. Mitt problem nu är att jag har ca 200gr Lions Mane pulver och stor flaska med Absolut vodka och intentionen att själv göra min egen Tinktur. Det jag är osäker på hur stor del alkohol i förhållande till mängden pulver? Jag har sökt på nätet en del, men hittade inget om just detta. Jag skulle vara djupt tacksam om ni kunde dela med er om detta. Mvh från Per Qvarfordt i Ockelbo.

Per Qvarfordt

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.