Hur stor dos tinktur ska jag ta?

Detta är en fråga som Örtfabriken får ofta.

- Hur många droppar tinktur ska jag ta?

 Hur stor dos ska jag ta av en tinktur?

En tinktur är örter i koncentrat för invärtes bruk. Utgångspunkten är därför att en liten mängd behövs. Och att vi vill ta minsta möjliga mängd (varför överkonsumera?). Hur liten mängd det är frågan om beror på olika faktorer. Vi tar upp de viktigaste faktorerna här. 

Vi anger rekommenderad mängd på våra tinkturer. Ofta anger vi ett spann. Till exempel minimum 5 droppar till max 20 droppar/dos. Vi anger ett spann då våra kroppar reagerar olika på olika örter. Vi är också olika känsliga för mängden ört. För en person kan 5 droppar vara fullt tillräckligt. För en annan person krävs högre dos. 

tinktur dos användning

Vad gör oss mer eller mindre känsliga för örternas inverkan?

Vår kroppsvikt är en aspekt (lägre vikt lägre dos). Ålder en annan (äldre personer behöver lägre doser). En annan aspekt kan vara fysisk nedsatthet. En mycket känslig mage med pågående inflammation klarar till exempel mindre dos av bittra örter. Där är 5 droppar kanske fullt tillräckligt. En annan, mer subtil aspekt, är att vi är olika mottagliga för örten på ett känslomässigt eller spirituellt plan. Vissa upplever att ju mer de arbetar med örter ju känsligare blir de inför örtens påverkan. Det behövs mindre och mindre doser. 

När du tar din tinktur så utgå från lägsta dos och arbeta dig uppåt. Var observant på måendet och på inverkan av örterna. 

På engelska kan man ofta läsa att man ska ta "one dropperful" av en tinktur. Det betyder att man fyller pipetten full med örttinktur. Örtfabrikens pipett innehåller 20 droppar. 20 droppar är lika med 1 ml. 

En maxdos tinktur är ofta inte mer än en ynka milliliter. En liten potent dos.

Hur många droppar tinktur ska jag ta?

Tycker du också att det är inspirerande med örter och naturens krafter? Prenumerera på Örtfabrikens nyhetsbrev eller läs mer på vår örtiga blogg. 

 

Back to blog

4 comments

Hej Åsa!
Vad roligt att du tycker att sprayen funkar! Ett spray motsvarar ca 10 droppar. Testa att spraya 2-3 ggr i munnen. Om din mage är väldigt känslig, spraya 1 gång.

Örtfabriken

En fundering: Är en droppe lika med ett sprej med sprejflaskan? Har Happy Tummy med den praktiska sprejfunktionen, men osäker på hur det påverkar doseringen.

Åsa

Hej Camilla!
Du ska alltså ta 30 droppar totalt på en dag.

Örtfabriken

Hejsan, jag vill bara vara säker på vad som menas med doseringen. Det står på happy hormones 10-20 droppar tre gånger om dagen. Tar man då exempelvis 10 droppar varje gång så det blir 30 totalt på en dag? Eller är det 10-20 droppar totalt under en dag?

Camilla Samuelsson

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.