Happy Tummy? Ge dig själv bittra örter

Bittra örter ger just det där som vi i vår moderna kosthållning ofta saknar - den bittra smaken. Den är inte alltid så angenäm, men väl värd att tillföra sin vardagsrutin! Så gardera dig med bittra örter. ⁠

Kanske har vår sockerkonsumtion konkurrerat ut bitterheten. Vi väljer inte den bittra smaken naturligt och den är heller inte så lätt att hitta i mataffären. Bittra smaker finns i blad som ruccolan, spenat, endiver. Förr, när vi levde som samlare, åt vi en stor variation av vilda växter. Det gav oss den bittra smaken naturligt. Och det skapade en rik tarmflora med stor variation av mikrober. Jämförelser mellan moderna människans tarmflora och människor som lever på ett mer traditionellt sätt visar att modern kosthållning ger en begränsad mängd goda bakterier i tarmarna (tyvärr går det inte längre att se dokumentären från Vetenskapens Världs på SVTplay "Guldet i våra tarmar" men det finns kortare klipp).

Idag är det trendigt att använda vilda växter i matlagningen och det gör att vi kan ta del av ett bredare spann av bittra smaker och näringsämnen. Det är spännande att spetsa salladen med maskrosen och toppa den med harsyra. Rot av kardborre är en delikatess, och det finns många fler rötter att upptäcka.

För att bittra smaken ska ha effekt så behöver vi uppleva den bittra smaken i munnen. Man ska alltså inte maskera smaken med något sött. Om det är svårt att ta till sig den bittra smaken i maten så kan man ta det i form av tinkturdroppar. Örtfabrikens Happy Bitters innehåller flera av de viktigaste bittra örterna och är ett enkelt sätt att dagligen tillföra dessa till din kosthållning. Dropparna tar man innan måltiden eller vid behov efteråt. Testa med ett par bittra örter i ett glas vatten eller juice, i mineralvatten eller en kopp thé. Eller droppa dem direkt i munnen.

Bittra örter för ibs, god matsmältning

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.