Frossört | en vacker ört för nervsystemet

Frossörten (Scutellaria lateriflora) är en gammal kulturört, kanske har den fallit delvis i glömska. Bland oss som använder örter i vardagen är den dock mycket omtyckt. Vi är jättenyfikna på att höra din upplevelse av frossörten. Berätta!

Frossörten fick stort genomslag en gång i tiden då man trodde att den kunde kurera rabies. Den blev kallad för mirakelväxt och fick namnet Mad dog Skullcap. Det visade sig inte vara sant och därför dalade örtens stjärna. Vilket är synd då den har många andra styrkor. 

Det finns begränsningar för vad vi får och inte får skriva om örter och dess verkan. Vi får till exempel inte skriva om vad Frossörten är bra för. Vi vill istället dela med oss av ett riktigt bra tips där ni kan läsa mer om Frossörten. Det är den nya zeeländska herbalisten R J Whelan, som vi alltid konsulterar. Han samlar fakta om örten och toppar med det viktigaste, hans egna upplevelser. Han har noga undersökt örternas verkan under de decennier som han har verkat som herbalist. Han testar örterna på sig själv och i sin klinik. 

Frossört - skullcap - scutellaria lateriflora - en jättefin ört för oro, ångest, stresshantering.

Vi vill också tipsa om en annan bra källa till data, vad gäller örter. Herbalisten Christopher Hobbs har en databas för örter. Där kan du läsa mer om Frossörten och en massa andra örter. 

Vi har själva odlat Frossörten i vår trädgård, för att förstå den bättre genom att följa den från frö till blomma. Den ska ha lätt för att sprida sig. Vi hoppas att det blir så i vår trädgård. Det är en rätt liten växt med blommor som växer på sidan av stjälken. Därav heter den lateriflora på latin. Själva blommorna ser ut som en liten hätta eller hjälm. Därav valde man namnet Scutellaria. Det finns flera olika frossört, varav en som kallas för den kinesiska frossörten (Scutellaria baicalensis). Bland inte ihop dem, då de är mycket olika varandra. 

Vi har fått mycket fin respons på vår Happy&Relaxed som innehåller Frossört och Citronmeliss. Den häftigaste responsen gäller Frossört och meditation. Att den kraftigt förstärker det meditativa sinnestillståndet. Testa att ta ett par droppar Frossört en halvtimme innan din meditation. När du sedan sätter dig i meditation så känn in växten. Får du kontakt? Det är fint att skapa sig sin egen ritual ihop växten och du kan på så sätt lättare skapa den vardag du vill ha. 

För dig som istället enbart vill använda Frossörten föreslår vi vår Frida Frossört

Frida Frossört

Back to blog

2 comments

Hej!

“Det finns begränsningar för vad vi får och inte får skriva om örter och dess verkan. Vi får till exempel inte skriva om vad Frossörten är bra för.”

När det gäller ovanstående “disclaimer” vad beror det på? Är det för att forskingen ännu inte har hunnit med just frossörten?

Jag tänker på EU:s regleringar gällande hälsopåståenden om livsmedel och kosttillskott är mycket strikta för att skydda konsumenter från vilseledande eller falska påståenden.

Fråga

Hej!
Jag har pollenallergi hela våren och sommaren från olika växter så som björk och andra lövträd och gräs mm. Jag börjar med scutellariae på våren och det hjälper kanonbra. Rekommenderas.

Eva Malmstein

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.