Ätbara alger, tång och sjögräs | Tips för dig som vill lära mer!

Här kommer bra tips för dig som vill fördjupa dig i ämnet. Ätbara alger (det är mer korrekt att använda termen tång eller sjögräs, men jag skriver alger här för enkelhetens skull) är ett fantastiskt sätt att tillföra näring i vardagen och kan användas som mjukare kosttillskott för att tillföra kroppen exempelvis jod.
 
För egen del hade jag tidigare i mitt liv använt alger som Spirulina och Chlorella, men det var genom sköldkörteln som jag hittade till andra sjögräs. Jag hade länge undersökt alternativa sätt att stötta min sköldkörtel och ville veta mer om jod. För ca 20 år sedan var den allmänna rekommendationen att INTE tillföra jod vid hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln). På senare tid har detta reviderats. Det finns många källor som anser att du verkligen behöver tillföra jod vid hypotyreos. 
Men hur ska man tillföra jod på bästa sätt? Det är ganska tufft att tillföra det i ren form invärtes. Det finns grupper på nätet som föreslår höga doser av jod i flytande form invärtes. Andra tar det säkra för det osäkra och doserar jod utvärtes, på huden. Alger lät mycket varsammare och bättre! En näringsrik källa i form av mat, där jod ingår som en del av andra näringsämnen. 
 
Jag hittade specifik information om sköldkörteln på Fucus Man. Ryan Drum är en fantastisk herbalist och sjögräs-älskare. Han är inte längre aktiv på sidan, men materialet finns fortfarande att tillgå. Han skriver ingående om alger som till exempel kelp, vad kelp är bra för och vad kelp innehåller. Du får en förståelse för vilka alger som innehåller mest jod och hur du kan tänka kring dosering. Han har skrivit flera intressanta artiklar om orsaken till sköldkörtelproblem och hur man kan jobba med alger för att stödja sin sköldkörtel. 
 
The Paleo Mum har skrivit mycket om alger och näring. Hon beskriver varför det är nyttigt att äta alger och vilka alger man kan äta. Till exempel får vi veta mer om skillnaden mellan kelp och wakame. Att det är stora skillnader i mängden jod de innehåller. Hon skriver ur ett bredare perspektiv, men har inkluderat ämnen som autoimmunitet. 

Det finns flera svenska skribenter och företag som lyfter alger som en källa till näring. Till exempel Linnea Sjögren, som har gett ut boken Plocka tång och strandväxter. Den innehåller recept!

Vi kommer nog få se betydligt fler böcker, poddar och bloggar om alger i framtiden! Definitivt kommer vi börja använda mer alger i vår matlagning. Håller du med? 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.