Lär dig mer om MAGE och TARM
Vi har personligen fått mycket hjälp med vår tarmhälsa genom olika hälsorådgivare, genom patientgrupper och olika sorts dieter, kosttillskott och örter.
Här delar vi med oss tips på böcker som är värda att läsa. Det finns inga quick fix när det gäller magen men det finns otroligt mycket vi kan göra. Genom dessa böcker har vi fått inspiration, nya verktyg att jobba med och i slutändan en skönare mage.
1. Gut and Psychology Syndrome
av Natasha Campbell-McBride
Den här boken gjorde att vår mage gick från totalt haveri till en någorlunda normalt fungerande vardag. Författaren lyfter fram dieten GAPS, vars grund är buljonger. Framför allt av kött, men kyckling och fisk funkar också. Poängen är att buljongerna är skonsamma men näringsrika. Gelatin, kollagen och aminosyror tillförs mage och tarm.
2. Fermentera: mat med jäst, mögel och bakterier
av Jenny Neikell
Fermenterat är the thing för att hålla sin mage i trim genom att tillföra probiotiska bakterier. Det är inte svårt att göra sina egna fermenterade livsmedel. Men det går så klart också att köpa. Till exempel fermenterad surkål och kombucha. Och om det är svårt att hinna med - köp probiotika på hälsokosten.
3. DIY Digestive bitters
av Jovial King
I denna bok beskrivs den ljuva konsten att göra sin egen bitterblandning. Bittra örter har använts sedan Medeltiden för att stimulera matsmältningen. I boken tar de upp olika recept på tinkturer. Du kommer att behöva enbart ett par droppar i samband med måltid.
4. Charmen med tarmen
av Giulia Enders
Nu är det ett par år sedan - men äntligen är vetenskapen ikapp tiden. Nu vet vi att en god tarmhälsa är grunden för vårt välmående.
5. The bitter prescription
av Jennifer Stagg
Läkaren som ordinerar dig att använda bittra örter i din vardag. Och som vill att du tar tag i dina bittra känslor. Den är jätteintressant! Finns att lyssna på på Nextory, bland annat.
Här delar vi med oss tips på böcker som är värda att läsa. Det finns inga quick fix när det gäller magen men det finns otroligt mycket vi kan göra. Genom dessa böcker har vi fått inspiration, nya verktyg att jobba med och i slutändan en skönare mage.
1. Gut and Psychology Syndrome
av Natasha Campbell-McBride
Den här boken gjorde att vår mage gick från totalt haveri till en någorlunda normalt fungerande vardag. Författaren lyfter fram dieten GAPS, vars grund är buljonger. Framför allt av kött, men kyckling och fisk funkar också. Poängen är att buljongerna är skonsamma men näringsrika. Gelatin, kollagen och aminosyror tillförs mage och tarm.
2. Fermentera: mat med jäst, mögel och bakterier
av Jenny Neikell
Fermenterat är the thing för att hålla sin mage i trim genom att tillföra probiotiska bakterier. Det är inte svårt att göra sina egna fermenterade livsmedel. Men det går så klart också att köpa. Till exempel fermenterad surkål och kombucha. Och om det är svårt att hinna med - köp probiotika på hälsokosten.
3. DIY Digestive bitters
av Jovial King
I denna bok beskrivs den ljuva konsten att göra sin egen bitterblandning. Bittra örter har använts sedan Medeltiden för att stimulera matsmältningen. I boken tar de upp olika recept på tinkturer. Du kommer att behöva enbart ett par droppar i samband med måltid.
4. Charmen med tarmen
av Giulia Enders
Nu är det ett par år sedan - men äntligen är vetenskapen ikapp tiden. Nu vet vi att en god tarmhälsa är grunden för vårt välmående.
5. The bitter prescription
av Jennifer Stagg
Läkaren som ordinerar dig att använda bittra örter i din vardag. Och som vill att du tar tag i dina bittra känslor. Den är jätteintressant! Finns att lyssna på på Nextory, bland annat.