Gör ditt eget ansiktsvatten - Daggkåpan

Daggkåpan (Alchemilla vulgaris) växer just nu i vår trädgård. De stora, ymniga bladen med en silvrig perfekt vattendroppe. Alkemisterna ansåg att det var det renaste av vatten och hade förmågan att omvandla metall till guld. Idag vet vi att det är vatten absorberad av rötterna, men nog finns det lite alkemisk magi i det.

Inom herbalismen är daggkåpan allra mest känd som kvinnoört. Det är en given ingrediens i Örtfabrikens Happy Hormones. Den är sammandragande och funkar därför bra för huden. Just idag ska vi varsamt använda daggkåpan till att göra ett sammandragande ansiktsvatten.

Plocka blad och blommor då det inte regnar. Det ska vara torrt, men inte för varmt. Herbalistens bästa tid är på morgonen. Vi gör en infusion av daggkåpan. Dvs vi tar kokar upp vatten och slår det över växten. Låt dra i minst 15 minuter. Ta ca 3 dl vatten till 3 tsk daggkåpa.

Sila vattnet och häll över i en flaska med spraykork. Vi tillsätter ett par droppar av eterisk olja av lavendel.

Hållbarheten är mycket kort då produkten är utan konserveringsmedel, så förvara den i kylen för ett par extra dagars hållbarhet. Men även om hållbarheten är kort så blir du naturligt snygg och vet exakt vad du tillsätter du hy.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.