Våra mest omtyckta adaptogener | Ashwagandha | Ginseng

Denna månad tänkte vi lyfta örter på temat energi och vitalitet. Vi befinner ju oss mitt i oxveckorna och vi kan behöva lite extra draghjälp. Inom örtvärlden kan du finna många fina, nya vänner bland de adaptogena örterna. Adaptogener är ett samlingsnamn för örter och svampar som har en viss påverkan på oss.

Vi lyfter några av de mest kända adaptogenics här:

Ashwagandha - en adaptogen ört som har använts inom Ayurveda i århundraden. ⁠Adaptogena örter hjälper oss att "adapt to stress". De ger oss uthållighet. En mycket säregen doft. Inte för inte betyder dess namn "horse smell" på engelska. 

♡ Ryskrot / Siberian Ginseng - roten som de ryska gruvarbetarna drog nytta av i sitt hårda arbete. Den tillhör inte ginseng-familjen men den har samma effekt. Det som är bra med Siberian Ginseng är att den inte är utrotningshotad så som den asiatiska ginsengen är (Panax Ginseng). ⁠Av den anledningen väljer fler herbalister att arbeta med ryskroten istället för den asiatiska ginsengen. 

♡ Reishi - en vacker rödskimrande svamp som tillhör Ganoderma-släktet. Den säljs som livsmedel, men det kan vara svårt att tillaga den på ett aptitligt sätt. Därför använder fler den i form av kapslar, tabletter eller som tinktur.

♡ Lakritsrot - Lakrits kommer från Medelhavsområdet och från västra delarna av Asien. Roten av lakritsväxten har använts som ört i tusentals år. Lakritsrot används ofta som sötningsmedel och kanske är vi inte så bekanta med dess användningsområden som ört. ⁠

♡ Schizandra - Känd som de fem smakernas frukt. Små röda bär med en alldeles egen smaksensation. Antingen älskar du den eller avskyr smaken (men använd den för all del ändå). ⁠

Andra adaptogenics är Rosenrot, Chaga, Lion's mane, etc. 

Örtfabrikens Happy Energy med adaptogenics

Hos Örtfabriken finner du flera adaptogener. Hör av dig till oss om du har frågor!

Är du nyfiken på att läsa mer om adaptogenics, då rekommenderar vi dessa blogginlägg:

Adaptogena örter och svampar | Chaga | Ashwagandha – Örtfabriken (ortfabriken.se)

Boktips om Adaptogena örter som Ashwagandha – Örtfabriken (ortfabriken.se)

Vill du prova vår omtyckta tinktur för invärtes bruk Tinkturen Happy Energy | Ashwagandha | Adaptogenics från Örtfabriken (ortfabriken.se)

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.