Livets kraft | Hitta kraften att läka

Jag har under en längre tid försökt förstå vår läkande kraft och vad det är. Det är djupt fascinerande att vi besitter förmågan att läka oss själva. 

Med erfarenhet av autoimmun sjukdom har jag själv fått erfara hur det känns i kropp och själ när man inte står i sin egen livskraft. Jag har också fått uppleva kraften komma tillbaka. Jag försöker i detta blogginlägg förstå denna process mer. Jag är som ett litet barn som ostadigt utforskar och tar mig fram, för att få klarhet. Jag anar vagt att jag kommer ägna resten av mitt liv att försöka förstå detta. 

När man har livskraften i sig så ifrågasätter man inte detta. Vid kortare sjukdomar accepterar vi att vi blir trötta och svaga, men har tilliten i att kraften kommer tillbaka så småningom. Bara vi vilar och tar hand om oss själva. Jag hade tidigare i mitt liv inte reflekterat över att hälsa kan komma och gå. Att hälsa är det mest värdefulla vi har. Min mamma sa att "utan hälsa är vi ingenting". Men med en uppväxt utan minsta lilla allergi hade jag inte förmågan att förstå vad avsaknad av hälsa innebär.

Vid kroniska eller svåra, livshotande sjukdomar kan vi istället få uppleva att livskraften sviktar. När vi ständigt eller återkommande är trötta, har smärta, hjärndimma eller inflammationer i kroppen så gör det något med oss. Vi gör allt för att bli friska igen och det enda som till slut betyder något är att få hälsan tillbaka. För utan hälsan är vi ingenting. När vi har försökt länge nog, kanske tilliten börjar svikta. Kommer det någonsin bli bra igen?
Vi kan inte längre ta något för givet.

hitta kraften att läka

Min egen resa med autoimmun sjukdom kom smygande. Kanske började allt med flera infektioner av parasiter och amöbor. För många antibiotikakurer. Detta gav dålig mage i många år. Efter graviditeten kom en lavin av symptom. Viktnedgång, sömnstörningar, trötthet, smärtor. En hemsk hjärndimma. Sköldkörtelproblem, svår pms och missfall. Ångest och oro. Med åren hade jag mindre och mindre uthållighet. Vid ansträngning, om det nu var sport, jobb eller känslomässiga påfrestningar, så tog kroppen slut och jag var tvungen att ta igen mig.

Jag minns att jag tänkte att det var som att jag varje dag fick en karaff med livskraft. Tidigare i mitt liv var livskraften obegränsad och jag behövde inte tänka på att hushålla med den. Senare på min resa kom en annan liknelse till mig. Det var som att proppen hade dragits ur inom mig och energin sakta sipprade ur mig. Som ett ständigt läckage. 

Dessa upplevelser och liknelser fick mig att undra .. vad är denna livskraft, energi, hälsa? Hur kan vi vara i livskraften och energin och hur kan vi kalla den tillbaka när den har försvagats?

reishi

 

Min egen hälsoresa tog med åren en annan vändning. Jag gjorde många åtgärder och jag testade allt. Men framför allt var det tre specifika åtgärder som funkade för just mig. Dels var det att hitta rätt sköldkörtelmedicin. Men det var också att adressera anemi på rätt sätt. Och det tredje var att arbeta parasitdödande. Till min hjälp hade jag en stöttande familj och en kopiöst smart naturopat och läkare i traditionell kinesisk medicin.

Plötsligt en dag tretton år senare insåg jag att det var länge sedan hjärndimman infann sig. Plötsligt en dag insåg jag att jag hade obegränsat med kraft. Inom mig kände jag livets kraft pulsera. Och det blossade på kinderna. Välbehag och välmående som varma vågor inombords. 

Jag kommer fortsätta fördjupa mig i den läkande kraften och förstå den med alla medel jag har. Den är magisk, men den är inte att ta för given. Så vårda den väl. 

 Så här skriver underbare herbalisten RJ Whelan: 

"The first step in any healing journey is the one in which we let Nature help. At some point; younger, older, all of us will get sick. If we are wise we will know that we need to ask for help in a way that does not just remove our troubles without our involvement, but rather uses these ancient allies, these herbs, whilst seeking to address the reasons we have become unwell".

Foto: Sofie Selling

Följ Örtfabriken på Instagram eller prenumerera på vårt nyhetsbrev här nedan, så kan vi följas åt på denna stig i naturens och örternas tecken. 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.