Det finns så många roliga sätt att berika den vardagliga kosten. Örter är ett fint sätt att få mer näring i vardagen.
Näringsrika kändisar är Nässlan, Rölleka och Rödklöver. Hallonblad. Och så klart Kardborre och Maskrosrot. Det finns en stor rikedom, men vi begränsar oss till dessa.
Jag kommer ihåg när det gick upp för mig att örter har använts i alla tider som näringsboost. Örter var för mig växter vi använde för specifika ändamål. Men de har dubbel verkan. De hjälper oss vid behov, men har också mycket näring i sig. På engelska kallas dessa näringsrika örter som tex brännässlan för "tonifying herbs". Med hjälp av dem kan man göra sig en "tonic".
Bästa sätt att bereda en näringsrik ört är att ta den färsk. Till exempel genom att göra en infusion där vi låter nässelbladen dra i kokhett vatten. Låt den gärna dra över natten så får du en superinfusion. Eller en tinktur på färska örter. Vi har då lyckats fånga mycket av sommarens guld och kan ta det droppe för droppe. Vi kan också torka örten och t ex mala den till ett fint pulver. Strössla rödklöver-pulver på gröten.
Prenumerera på Örtfabrikens nyhetsbrev
Vi älskar att dela kunskap om örter, hälsa, natur och andlighet. Utan att spamma.