❤️ Örtfabriken är ett svenskt familjeföretag. Hos oss handlar du med Klarna ❤️

Tinkturer är naturens droppar i koncentrat

Tinkturer är det mest populära sättet att ta örter på idag. Det är ett extrakt av örter, svampar eller alger. Tinkturer är örter i koncentrerad, flytande form. Det räcker med ett par droppar för att tillgodogöra sig örternas verksamma ämnen. Du kan ta tinkturdropparna direkt genom att droppa dem i ett glas vatten eller juice. Eller varför inte direkt i munnen under tungan som vi på Örtfabriken gör. Minsta möjliga förberedelse krävs. De är lätta att ha med under arbetsdagen eller när du är på resande fot. 

Örtfabriken är särskilt förtjust i enkelheten hos tinkturerna. Tinkturer består av i princip två ingredienser: örter och en vätska som löser ut örtens verksamma ämnen. Om vi säkerställer att örten är av god kvalitet och att vätskan är så ren som möjlig så får vi en tinktur av hög kvalitet med ett minimum av tillsatser. 

Naturens droppar för hållbar hälsa

Just ja, förutom örter och vätskan så behövs det även lite tid. Örterna drar i lösningsvätskan i två till sex veckor. Det tvistas en hel del bland världens herbalister om vad den optimala tiden är. En del anser att de verksamma ämnena frigörs direkt under ett par dagar, medan andra herbalister anser att en månads tid är minimum. Sedan finns det de som låter sina örter dra i ett år. Örtfabriken  älskar slow movement, men ett års tid är för länge för oss också. 

Det finns flera typer av lösningsvätska. Av dem är alkohol den i särklass mest verksamma vätskan. Örtfabrikens tinkturer har fått dra i olika styrkor av glutenfri alkohol beroende på vilken typ av ört eller beståndsdel det är. Rötter kan t ex behöva en högre alkoholhalt än blommor och blad. Fördelen med alkohol är att det löser ut vissa ämnen (fett, resiner, vax, de flesta alkaloider, mm) som andra lösningsvätskor (som exempelvis glycerin och vinäger) inte rår på. En annan fördel med alkohol är att den ger en lång hållbarhet. En del herbalister anser att en tinktur på alkhohol har en livslång hållbarhet, men Örtfabriken nöjer sig med ett par års hållbarhet på våra tinkturer. 

Vad är en tinktur? Örter i koncentrerad, flytande form. Ett extrakt.

Ur ett klimatperspektiv är hållbarheten en ytterst viktig faktor. Tinkturer är ett effektivt sätt att inta örter på och genom alkoholen kan vi säkerställa att örterna får ett längre liv. Vi tar hand om de värdefulla växterna på ett ansvarsfullt sätt och minskar svinnet. Vi kan njuta av örtens verksamma ämnen under en lång lång tid efter att den stod där i sin prakt i naturen. 

Om du inte vill få i dig alkohol, koka upp en kopp vatten och droppa i tinkturen i koppen. Vänta ett par minuter för att alkoholen ska avdunsta. Du kan välja mellan Örtfabrikens egna blandningar av tinkturer, tex Happy Bitters, som består av ett urval av bittra och aromatiska örter eller så kan du välja enstaka örter i tinkturform. Hör av dig till oss om du har frågor. 
Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända