Spiritual Vegetable Meat | Funktionella svampar

Här delar vi en överblick över våra viktigaste funktionella svampar. De flesta av dessa svampar, som inte riktigt faller inom kategorin matsvampar, är någonstans mellan kosttillskott och mat. Här har vi tagit med Chaga, Reishi, Lion's Mane, Ostronskivling, Cordyceps och Shiitake. 

Svamp är otroligt fint att tillföra mer av i vår vardag. De innehåller så mycket näring, fibrer i form av betaglukaner och antioxidanter. På bilden ser du till exempel Shiitake och Ostronskivling som vi själva använder mycket i vår matlagning. Med Ostronskivling är det lätt att fylla ut våra vegetariska biffar. De ersätter med andra ord på ett ypperligt sätt, kött! Hacka ostronskivlingen fint tillsammans med zucchini. Tillsätt salt och peppar. Kanske lite mjöl. Forma till små biffar och stek länge på låg värme. 

All svamp behöver hettas upp. Om du gör dig en dekokt på till exempel Reishi, så måste den småputtra under lock en längre tid. Sedan kan du dricka din dekokt (eller ditt te, för enkelhetens skull). Dels underlättar det vår matsmältning, dels är det enda sättet för oss att tillgodogöra oss svampens aktiva ämnen. 

Medicinalsvampar, läkesvampar som Chaga, lions mane reishi, mm.

Örtfabriken har skrivit många blogginlägg om svamp. Här tipsar vi om ett par: 

Biohacka din vardag

Lions Mane - Historik och användning 

Reishi - Immortality Mushroom

Här hittar du alla Örtfabrikens svampar

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.