Mushrooms - Fungi - Shrooms - Svampar - Medicinalsvampar

Vad ska vi kalla dem?
Svamparna erbjuder en fascinerande värld att träda in i. Vi får inte nog av att läsa om dem och testa dem. Mushrooms är varken växt eller djur. Snarare något mitt emellan. De är faktiskt mer lika oss människor än vad  växterna är.

De mest kända läkesvamparna är Reishi, Chaga, Lions Mane, mm. Dessa kan du köpa hos Örtfabriken. Andra svampar som är värda att nämna i detta sammanhang är Shiitake och Maitake, trots att de ännu inte är så kända som funktionella svampar (mer som kulinariska svampar).

Chaga Lions Mane Reishi Betaglukaner fibrer triterpener antioxidanter immunförsvar

Hypen kring dessa svampar beror framför allt på två ämnen - betaglukaner och triterpener. Betaglukaner är en typ av löslig fiber. För att säkerställa att det finns en hög halt av betaglukaner i din svampprodukt så ska du titta efter hur mycket betaglukaner som är angivet på innehållsförteckningen. Allt som anger 10% betaglukaner och uppåt är positivt.

Triterpener, Flavonoider, mm är också en anledning till att forskarna klappar händer. Det finns hundratals terpener i svamp, både diterpener och triterpener. Antioxidanter faller inom denna grupp. En del svampar har betydligt högre andel antioxidanter än växter och frukter.

Det är också viktigt att ta reda på vilken del som har använts för att tillverka din svampprodukt. Är det fruktkroppen (dvs själva svampen) eller är det mycelenet (svampens rotsystem)? Det går att hitta olika åsikter om vad som är att föredra, men fler och fler förespråkar fruktkroppen. Dvs du vill ha en tinktur som har tillverkats med hjälp av svampkropp och inte mycelenet. Fördelen är att det finns fler verksamma ämnen i en fruktkropp. Fördelar med mycelenet är att det är lättare att odla och växer snabbare - detta är viktiga hållbarhetsfaktorer. 

Genom att tillföra svamp i vår vardag (det gäller även matsvamp som Ostronskivling, Kantareller och Karl-Johan) skulle vi kunna öka vårt fiberintag betydligt. Idag äter vi kanske 15 gr fibrer per dag, men skulle behöva få i oss betydligt mer. Upp till 50 gr vore det ultimata. Om vi äter 3 små goda Shiitake som du hittar i grönsaksdisken på din affär får vi i oss 7 gr fibrer.

Triterpener, Flavonoider, mm är också en anledning till att forskarna klappar händer. Det finns hundratals terpener i svamp, både diterpener och triterpener. Antioxidanter faller inom denna grupp. En del svampar har betydligt högre andel antioxidanter än växter och frukter.

Vi behöver värma svampen för att tillgodogöra oss ämnena. Svampens cellväggar innehåller kitin (samma ämne som i krabbskalet = jättehårt). Om vi inte värmer upp svampen så kan vi människor inte tillgodogöra oss den i tarmarna. Leta efter en produkt som är upphettat och extraherad! Till exempel som Örtfabrikens Chaga-pulver. Då kan du blanda ditt pulver direkt i din smoothie eller i ett glas vatten, utan andra förberedelser. Både i kall och varm vätska, med andra ord.

Däremot, om du har egenskördad Chaga så ska du koka din sprängticka i rikligt med vatten minst 30 minuter. Det ska bli en svartbrun, jordig färg på vätskan. Du silar denna vätska och dricker den. Spara din Chaga-bit och koka nytt te på den enda till vätskan förlorar sin färg. 

Hos Örtfabriken hittar du Chaga i pulver och i tinktur. I tinktur hittar vi också Lion's Mane, Chaga och Reishi.

Örtfabriken har workshops i ämnet adaptogena örter och svampar. Hör av dig om du är intresserad!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.