❤️ Örtfabriken är ett svenskt familjeföretag. Hos oss handlar du med Klarna ❤️

Mushrooms - Fungi - Shrooms - Svampar - Medicinalsvampar

Vad ska vi kalla dem?
Svamparna erbjuder en fascinerande värld att träda in i. Vi får inte nog av att läsa om dem och testa dem. Mushrooms är varken växt eller djur. Snarare något mitt emellan. De är faktiskt mer lika oss än växterna.

De mest kända medicinalsvamparna är Reishi, Chaga, Lions Mane, mm. Hos Örtfabriken har vi även Shiitake och Maitake som förtjänar att också nämnas.

Hypen om medicinalsvampar beror på innehållet av Betaglukaner, Fibrer o Triterpener. Läs mer på Örtfabriken varför Chaga, Lion's Mane o Reishi är så populära!

Betaglukaner är en typ av löslig fiber. För att säkerställa att det finns en hög halt av betaglukaner så ska du titta efter hur mycket betaglukaner som är angivet på innehållsförteckningen. Debatten har kretsat mycket kring om det är fruktkroppen (dvs den synliga svampen) som använts eller om det är mycelenet (svampens rotsystem). Men man ska gå efter om det har extraherats betaglukaner eller inte, och hur stor procent de innehåller. 10% och uppåt är positivt.

Genom att tillföra svamp i vår vardag (det gäller även matsvamp som Ostronskivling, Kantareller och Karl-Johan) så skulle vi kunna öka fiberintaget. Idag äter vi kanske 15 gr fibrer per dag, men skulle behöva få i oss betydligt mer. Upp till 50 gr vore det ultimata. Om vi äter 3 små goda Shiitake får vi i oss 7 gr fibrer.

Triterpener, Flavonoider, mm är också en anledning till att forskarna klappar händer. Det finns hundratals terpener i svamp, både diterpener och triterpener. Antioxidanter faller inom denna grupp. En del svampar har betydligt högre andel antioxidanter än växter och frukter.

Vi behöver värma svampen för att tillgodogöra oss ämnena. Svampens cellväggar innehåller kitin (samma ämne som i krabbskalet = jättehårt). Om vi inte värmer upp svampen så kan vi inte smälta den. Leta efter en produkt som är upphettat och extraherad! Då kan du blanda ditt pulver direkt i din smoothie eller i ett glas vatten, utan andra förberedelser.

Hos Örtfabriken hittar du Chaga och Reishi i pulver och i tinktur. I tinktur hittar vi också Shiitake, Maitake och Lion's Mane.

Örtfabriken har workshops i ämnet adaptogena örter och svampar. Hör av dig om du är intresserad!

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända