Last of Us | Cordyceps | Zombie

Intresset för svampar växer. Men anledningen till att intresset växer varierar. Vissa blir fascinerade av svamparnas effekt på oss människor. Andra ser enorma möjligheter att i framtiden använda svampar mer för hållbarhetsfrågor. Och så finns det de som har sett Last of Us på HBO och tänker att nu tar svampar över. 

I serien Last of Us så är det svampen Cordyceps som är boven. Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis eller Cordyceps sinensis som den tidigare hette) är i sitt vilda tillstånd en parasit som tar över en levande organism - oftast larver. Svampen infiltrerar larven och växer ut som en klubbliknande form ur larvens huvud. Jag vet, det är brutalt. I serien Last of Us anspelar de på att Cordyceps nu har lärt sig ta över människan och förvandla den till en zombie. Men bara för att vara jättetydlig, så är det inte möjligt ... än :-) Här kan du se en kortfilm av Attenborough för BBC.

Cordyceps i sitt vilda tillstånd är mycket sällsynt och därmed mycket dyr. Om du köper en Cordyceps-produkt är det med all sannolikhet en odlad sort (Cordyceps militaris). Här ser du ett par bilder på den odlade sorten. De är så oerhört vackra.

Odlad cordyceps

Cordyceps har använts inom traditionell kinesisk medicin i tusentals år och är idag än av de mest populära läkesvamparna. Den vilda svampen hittar man på höga höjder och 95% skördas i Tibet. Idag i Kina är det en stor gåva att få en äkta Cordyceps. Pga högt pris och låg åtgång så är det inte hållbart att använda den vilda svampen. Den odlade svampen, Cordyceps militaris, är ett fullgott substitut!

cordyceps

Om du är intresserad av att veta mer om svampar kan vi rekommendera fler av Örtfabrikens bloggartiklar:

Biohacka din vardag med hjälp av svampar

Lions Mane - historik och användning

Gör tinktur på Chaga 

Här hittar du Örtfabrikens svampar i form av tinktur

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.