Johannesörten - är du redo att plocka?⁠

Med hjälp av johannesörten kan du göra de vackraste tinkturerna och salvorna. Det ämne som finns i johannesörten, hypericinet, färgar dem djupt röda. Det är också det ämne (bland andra) som har gjort johannesörten känd över hela världen för de antidepressiva effekterna. Den kan också användas med fördel som salva utvärtes. ⁠

Tyvärr har ryktet bidragit till att johannesörten är hotad på vissa ställen i världen. Hos oss, i mellersta Sverige, är den vanligt förekommande och lätt att hitta. Men var ändå restriktiv när du plockar. Ta inte mer än du behöver! 

Den äkta johannesörten har snarlika släktingar. Det vi har fått lära oss är att så länge det röda färgämnet finns, så är det en johannesört med hypericin och därmed verksam. Om du är osäker så tar du en blomknopp eller blomma och gnuggar den mellan fingrarna. Om det är rätt kommer dina fingrar bli rödlila. 

För att göra din egen tinktur plockar du färsk johannesört och fyller en steriliserad glasburk. Fyll med vodka (37 - 40% är okej). Låt stå i minst två veckor i mörkt rum. Därefter silar du den och förvarar mörkt. ⁠

När du plockar Johannesörten, så sänd en tanke till växten och tacka den för allt den kommer ge dig. ⁠Du kommer ha mycket glädje av den under vinterns mörka månader!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.