Använd koden BLACKFREDAG idag för 20% | Gratis frakt över 600 SEK | Vi använder Klarna

Hur stor dos tinktur ska jag ta?

Detta är en fråga som Örtfabriken får ofta. Hur många droppar tinktur ska jag ta? En tinktur är örter i koncentrat. Utgångspunkten är därför att en liten mängd behövs. Och att vi vill ta minsta möjliga mängd (varför överkonsumera?). Hur liten mängd det är frågan om beror på olika faktorer. Vi tar upp de viktigaste faktorerna här. 

Vi anger rekommenderad mängd på våra tinkturer. Ofta anger vi ett spann. Till exempel minimum 5 droppar till max 20 droppar/dos. Vi anger ett spann då våra kroppar reagerar olika på olika örter. Vi är också olika känsliga för mängden ört. För en person kan 5 droppar vara fullt tillräckligt. För en annan person krävs högre dos. 

Vad gör oss mer eller mindre känsliga för örternas inverkan? Vår kroppsvikt är en aspekt (lägre vikt lägre dos). Ålder en annan (äldre personer behöver lägre doser). En annan aspekt kan vara fysisk nedsatthet. En mycket känslig mage med pågående inflammation klarar till exempel mindre dos av bittra örter. Där är 5 droppar kanske fullt tillräckligt. En annan, mer subtil aspekt, är att vi är olika mottagliga för örten på ett känslomässigt eller spirituellt plan. Vissa upplever att ju mer de arbetar med örter ju känsligare blir de inför örtens påverkan. Det behövs mindre och mindre doser. 

När du tar din tinktur så utgå från lägsta dos och arbeta dig uppåt. Var observant på måendet och på inverkan av örterna. 

På engelska kan man ofta läsa att man ska ta "one dropperful" av en tinktur. Det betyder att man fyller pipetten full. Örtfabrikens pipett innehåller 20 droppar. 20 droppar är lika med 1 ml. 

Så en maxdos tinktur är ofta inte mer än en ynka milliliter. 

 

2 kommentarer

  • Hej Camilla!
    Du ska alltså ta 30 droppar totalt på en dag.

    Örtfabriken
  • Hejsan, jag vill bara vara säker på vad som menas med doseringen. Det står på happy hormones 10-20 droppar tre gånger om dagen. Tar man då exempelvis 10 droppar varje gång så det blir 30 totalt på en dag? Eller är det 10-20 droppar totalt under en dag?

    Camilla Samuelsson

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända