Det är enkelt och ändå svårt att göra en tinktur, eller extrakt.
Den mest använda metoden kallas för macerat. Det betyder att örterna drar i en lösningsvätska.
Den mest använda lösningsvätskan är alkohol. Andra kända vätskor är vatten, vinäger och glycerin.
Fördelarna med alkohol är den långa hållbarheten. Om du t ex gör en infusion på örter (låter örter dra i vatten) så håller det max ett par dagar i kylen. Men en tinktur på alkohol håller i flera år. Vissa säger för evigt och att man skulle kunna testamentera bort sina tinkturer. :-)
En annan fördel med alkohol är att den löser ut de flesta verksamma ämnen. Alkoholen funkar bra för bark, blommor, blad, rötter. Och de flesta verksamma ämnen löses ut såsom: Alkaloider, glykosider, eteriska oljor.
Vitaminer och mineral löser dock ej ut i alkohol. De kräver vatten. Med då är det så finurligt att när man använder sprit så är det en del vatten och en del alkohol (t ex 50% sprit innehåller ju 50% vatten). Därmed får man ut det man behöver av växten.
Örtfabrikens tinkturer är gjorda av alkohol och färska örter. Vid behov används torkade örter.