Hur gör man en tinktur?⁠

Det är enkelt och ändå svårt att göra en tinktur, eller extrakt. ⁠
Den mest använda metoden kallas för macerat. Det betyder att örterna drar i en lösningsvätska. ⁠

Den mest använda lösningsvätskan är alkohol. Andra kända vätskor är vatten, vinäger och glycerin. ⁠

Fördelarna med alkohol är den långa hållbarheten. Om du t ex gör en infusion på örter (låter örter dra i vatten) så håller det max ett par dagar i kylen. Men en tinktur på alkohol håller i flera år. Vissa säger för evigt och att man skulle kunna testamentera bort sina tinkturer. :-)⁠

En annan fördel med alkohol är att den löser ut de flesta verksamma ämnen. Alkoholen funkar bra för bark, blommor, blad, rötter. Och de flesta verksamma ämnen löses ut såsom: Alkaloider, glykosider, eteriska oljor. ⁠

Vitaminer och mineral löser dock ej ut i alkohol. De kräver vatten. Med då är det så finurligt att när man använder sprit så är det en del vatten och en del alkohol (t ex 50% sprit innehåller ju 50% vatten). Därmed får man ut det man behöver av växten. ⁠

Örtfabrikens tinkturer är gjorda av alkohol och färska örter. Vid behov används torkade örter. 

Hur gör du en tinktur?

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.