Hjärtstilla | Örter för nervsystemet

För mig är bästa sättet att beskriva Hjärtstilla som att få en varm, moderlig kram. Örten heter faktiskt Motherwort på engelska. Om man kombinerar det engelska och det svenska namnet så får du en fin beskrivning av örtens ypperliga kvaliteter. 

När jag tänker på hjärtstilla så tänker jag på en madame ... Madame Motherwort. Kanske är det som Culpeper beskriver, att det är Venus ört: 

'Venus owns this herb and it is under Leo. There is no better herb to drive melancholy vapours from the heart, to strengthen it and make the mind cheerful, blithe and merry".

I esoteriska kretsar associeras Hjärtstillan just med hjärtat. Det är en hjärteväxt. Om du är intresserad av att läsa mer om örters energetiska påverkan och lite mer specifikt om Hjärtstillan så tipsar vi om Pam Montgomerys fantastiska bok Plant Spirit Healing

Herbalisterna klassificerar Hjärtstillan som en ört för nervsystemet (dvs "nervine"). 

Att så och skörda Hjärtstilla

Som växt är Hjärtstillan rätt imponerande. Stor och ståtlig i kryddträdgården. Ca en meter hög. Lite taggig och hotfull, samtidigt vacker och skör med sina ljusa blommor. Den trivs mycket bra på våra breddgrader, så odla den med glädje.

Börja med att så inomhus och placera sedan ut plantan. Eventuellt behöver fröna förvaras kallt en månad, om de inte har tittat upp efter en månads tid.

Hjärtstilla

Du använder blommor och blad som ört. Sommartid kan du njuta av blad och blommor i färskt tillstånd. På vintern använder du dig av torkad ört istället. 

Hjärtstilla dosering och som te

Om det är en ört som du ska vara försiktig med doseringen, så är det Hjärtstilla. Oftast räcker det med en liten dos. Om du vanligtvis tar 20 droppar tinktur av en annan ört, så kan det räcka med 3-4 droppar. Prova dig fram! Om du istället använder färska blad så ta ett blad i storleken en femkrona eller mindre.

Du gör din infusion så här. Smula sönder bladet i en kopp och häll på kokhett vatten. Lägg på ett lock så att du skyddar de eteriska oljorna och låt dra! Så har du gjort dig din infusion, eller din kopp te med hjärtstilla!

Vad är Hjärtstilla bra för?

Vi är begränsade i vad vi får skriva om örter och dess verkan. Vi kan däremot hänvisa dig vidare, till exempel till denna mycket bra beskrivning av hjärtstillan. Det är alltid viktigt att läsa på om en ört, för att veta mer om den och eventuella kontraindikationer. 

Hos Örtfabriken hittar du Hjärstilla i form av tinktur: 

Hjärtstilla ört för nervsystemet

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.