Hagtornssås | Ketchup | Recept

På hösten dignar träden av de röda juvelerna; hagtornsbären.

hagtorn

Bäret som går att äta, har en fadd och mjölig smak. Men tillredda med bland annat kanel, kardemumma och äppelcider blir de en delikat sås enligt ett engelskt recept inspirerat av gathervictoria.com. Som en god ketchup!

Jag har som tradition att göra såsen varje höst.

Hagtorn har en särskild ställning inom örtläran. Vi har skrivit om hagtorn förut, så läs detta inlägg om du vill ha lite mer bakgrund till bäret. När du har fått upp ögonen för hagtornets kraft, så kommer du säkert vilja ge dig ut och skörda direkt. Men först och främst ska du vara säker på att det är hagtornsbär du plockar. Och inte havtorn. Det är ingen risk att du blandar ihop havtorn och hagtorn - det är bara namnet som förvirrar. Men det finns andra röda bär som man kan blanda ihop med hagtorn. Så gör din research ordentligt först!  

GÖR SÅHÄR:

- 8,5 dl hagtornsbär

- 1,4,dl äppelcidervinäger

- 1,4 dl vatten

- 0,7 dl honung

- 0,7 dl äppelcider

- peppar och en nypa salt

- Lite kardemumma, kanel, kryddpeppar och muskot.

Lägg bären i en panna med vinäger och vatten. Låt koka upp. Sjud i ca 30 min. tills bärens skal börjar gå sönder. Om för mycket vatten kokar bort, tillsätt lite mer.

Kyl ned och ta genom en sil för att få bort kärnor. Lägg tillbaka mixen i pannan, tillsätt honung, värm försiktigt och rör i pannan. Tillsätt kryddor. Koka och låt sjuda i ytterligare 5-10 minuter, tills såsen tjocknar. Ta bort från värmen och tillsätt, lite i taget, äppelcidern. Blanda tills du får en konsistens du är nöjd med. Såsen tjocknar ytterligare när den svalnar.

plocka hagtorn

Text och bild: Sara Bonadea George

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.