Chaga Hot Kakao | Recept utan socker eller mjölk | Sprängticka

Den här varma drycken ger oss det bästa av två världar. Chaga är en balanserande, adaptogen svamp från björken. Och Kakao, med hjärtvärmande egenskaper.

Det skrivs mycket om Chaga just nu, vilket är förståeligt då sprängtickan som den också kallas har många fördelar. Att det är en adaptogen betyder att den ger stöd och kraft att anpassa oss till yttre påfrestningar. Örtfabrikens Chaga går att använda direkt, utan uppvärmning. Maxdos är 0,5 tsk per dag. Priset är högt (Chaga har skyhög kostnad, över 1000 kr i kilopris), men vårt pulver är extra drygt.
Chaga i pulver
 
Chaga i pulver passar ypperligt som te eller varm chokladdryck. Mixen av Chaga mushroom och Kakao är så god. Perfekt för dig som vill dra ner på kaffekonsumtionen, köra koffeinfritt och prova något annat istället. Här är vår bästa varma choklad. Utan laktos / mjölk och utan socker. Men någon form av sötning behövs, så denna gång använde vi lönnsirap.
Testa det här receptet och berätta vad du tycker!
 
Här är receptet (1 kopp): 
2 dl vatten 
1 dl mylk (tex mandelmjölk)
1 msk kokosgrädde (obs, om du gillar det)
1.5 msk kakao
1 nypa salt 
1/4 nypa cayennepeppar 
3 msk lönnsirap 
0.5 tsk Chaga-pulver (tex Örtfabrikens Chaga
.
Hur?
Koka upp 2 dl vatten, 1 dl mylk, 1 msk kokosgrädde. Blanda i kakaon med hjälp av sil för att undvika klumpar. Tillsätt lönnsirap, salt och pyttelite cayennepeppar. Rör i 0.5 tsk Chaga-pulver. Smaka! Behövs mer sötning? Mer sälta? 
Vi använde en liten handvisp för att få upp skummet. 
.
Obs! Du kan röra i Örtfabrikens Chaga direkt - då det har extraherats i flera steg. Däremot om du har skördat Chaga själv, då behöver du hetta upp svampen först. Värmen gör svampens verksamma ämnen tillgängliga för oss människor. Om du har en bit egenskördad Chaga så kokar du helt enkelt den i vatten ca 30 min. Du ska få en svart vätska som du sedan tar 2 dl av och följer receptet ovan. 
.
Med hjälp av adaptogena örter och svampar får vi stöd och kan lättare anpassa oss till vardagens utmaningar. När vi tar hjälp av örter och svampar kommer vi lättare i kontakt med naturens kraft. Titta gärna runt i Örtfabrikens blogg. Vi har skrivit mycket om Chaga, svampar och örter. Till exempel har vi ett välbesökt inlägg om att göra egen tinktur på Chaga

 Varm choklad med Chaga utan mjölk utan socker

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Tack för att du hörde av dig! Vi har förtydligat detta nu i texten ovan; precis som du säger så ska den nyskördade Chagan kokas ganska länge. Du vill få ut en mörk, svartbrun vätska. Sedan kan du använda det till din Chaga Hot Kakao.

Örtfabriken

Jag har skördat chaga själv. När ni skriver hetta upp, kan ni förklara hur? Jag kokar ofta mina bitar ganska länge och åter använder till de ej avger någon färg längre. Alltid druckit det rent. Men detta lät ju gott!

Anna

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.