Väljer du tinktur på torkade eller färska örter?

Vad är egentligen bäst att använda i tinkturer - torkade eller färska örter?

För tinkturer och andra flytande extrakt, till exempel te, kan val av färska eller torkade örter bero på en mängd olika faktorer. Tillgänglighet, historisk användning och modern vetenskaplig forskning.

Men först och främst en kort summering av vad en tinktur är. För att göra en tinktur behövs två ingredienser; ört och lösningsvätska. Den mest potenta lösningsvätskan är alkohol och är därför den som används mest. Örten drar i alkohol en viss tid och silas därefter bort. Den vätska som är kvar är tinkturen. Tinkturer har, tack vare alkoholen en mycket lång hållbarhet. Det är därför ett perfekt sätt att ta vara på växten för framtiden. 

Färska vs torkade örter

Historiskt har framför allt torkade örter använts. I de gamla farmakopeierna utgår recepten från tinkturer på torkad ört. Vi har ärvt en tradition att göra tinktur på torkade örter. 

De herbalister som argumenterar emot detta, anser att färska örter har högre energi och livskraft än torkade örter. De anser att de viktigaste beståndsdelarna går förlorade när örten torkas. Därför väljer de att plocka växten i dess prakt och göra tinktur på den så fort som möjligt innan nedbrytningsprocessen börjar. 

De som förespråkar torkade örter, anser att det finns för mycket vatten i nyskördade växter. Vattnet försämrar hållbarheten och spär ut tinkturen och gör den svag. 

En torkad ört förlorar dock i styrka med tiden. Ju mer yta som utsätts för luft, desto kortare hållbarhet. Till exempel har pulver kortare hållbarhet än örter i större bitar. Aromatiska örter har också en kortare hållbarhet eftersom deras eteriska oljor försvinner med åldern. Om du gör en egen tinktur på torkade örter, så vill du försäkra dig om att de inte är för gamla. Detta kan du göra genom att lukta, känna, titta och smaka. Finns doft kvar? Är de välbehållna? Hur ser färgen ut? 

Vad använder vi på Örtfabriken? 

Örtfabrikens tinkturer är nästan alla gjorda på färska örter. Vår producent odlar själv och har anläggningen för att göra tinkturerna i nära anslutning till odlingsmarken. Det är förtroendeingivande. Vi tror på växtens inneboende styrka och att det finns en fördel med att använda färska örter. Därför föredrar vi färska örter när den möjligheten erbjuds. 

Färska eller torkade örter för tinkturer

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.