Testa din svamp hemma | Använd Jod-testet

Det finns mycket svamp på marknaden just nu! Du kanske har hört diskussionen om olika typer av produkter och vad som gör en svamp-produkt högkvalitativ. Du kanske har hört talas om svampens fruktkropp och mycelium.

Förvirrande? Vi reder ut begreppen och berättar om ett enkelt test du kan göra hemma för att testa dina svamp-produkter av Chaga, Reishi och Lion's Mane.

Betaglukaner, terpener och stärkelse

Svampen innehåller flera aktiva ämnen. De ämnen vi framför allt vill åt är fibrer och terpener. Bland fibrerna kan nämnas betaglukaner. Terpener är i form av diterpener, antioxidanter, med mera.

Men svamp innehåller också stärkelse. En bra svampprodukt innehåller max 5% stärkelse. Ju mer stärkelse, ju mindre andra verksamma ämnen.

Svampkropp vs Mycelium

Svampprodukterna kan tas fram på olika sätt. Dels kan man göra produkten, till exempel en tinktur, på svampkroppen. En svampkropp är det du ser i naturen, det är själva svampen som du plockar. 

Men du kan också göra produkten med hjälp av svampmycel. Det är ett hållbart och smart sätt att få fram svampprodukter. Nackdelen är att det kan skapa en produkt med hög halt av stärkelse. En anledning är att mycelet kanske har växt på grödor och det ökar halten stärkelse. Du vill inte ha en svampprodukt med hög halt av stärkelse, utan du vill ha de aktiva ämnena som nämns ovan. Fibrer i form av betaglukaner och terpener.

När man har gjort vissa tester av svampprodukter på marknaden så har det visat sig att det är så mycket som 70% stärkelse och 0% betaglukaner. En annan anledning till att stärkelsehalten är hög är pga tillsatsämnen i svamp-produkten, speciellt i svamp i form av pulver.

Gör Jod-testet hemma

Som tur är kan du göra ett enkelt test hemma för att se om produkten innehåller för mycket stärkelse. Det enda du behöver är svampprodukten, vatten och flytande jod. 

1. Gör så här: Fyll ett glas till en fjärdedel med vatten och droppa i 20 droppar tinktur. Färgen bör nu vara ljusbrun. Därefter droppar du i 10 droppar jod. Rör om. 

2. Du kan också göra på samma sätt med pulver. Ta 1g svamppulver eller ett par kapslar som du öppnar och rör ner i 3msk varmt vatten. Uppmärksamma färgen på blandningen! Tillsätt 10 droppar jod och rör om. 

3. Vänta en stund och se om färgen förändras. Om blandning ändrar färg och blir mörkare åt det blå lila hållet, då är det mycket stärkelse i produkten. Speciellt om blandningen förblir åt det blå hållet.

Om färgen bibehålls åt det bruna, ljusbruna hållet med max en liten antydan åt det blå så vet du att du har en bra svampprodukt. 

Jag har tyvärr inte tillgång till andra svampprodukter som skulle kunna innehålla en hög halt av stärkelse, men jag lånar dessa bra bilder som illustrerar före och efter att jod har tillsatts (bilder från Real Mushrooms).

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.