Svampar som kost och stöd | Chaga Lions Mane | Boktips

Svampar är något vi på Örtfabriken försöker tillföra mer av i vår vardag de senaste åren. Framför allt för att svamp bär på mycket näring och då de har intressanta egenskaper för oss människor.

Det finns betydligt fler matsvampar att välja mellan i affären nuförtiden. Inte bara champinjoner och kantarell. Till exempel Shiitake. De är så goda att fräsa med lite vitlök. Ett perfekt tilltugg. Så goda. Mycket umami-smak. Måste dock tilläggas att de inte är uppskattade av alla, konstigt nog - tycker våra smaklökar.

Eller Ostronskivling. Gör biffar av ostronskivling och zucchini (hackade i småbitar) och lite salt. Forma till små biffar, vänd i lite bovetemjöl och stek på låg värme länge. Krispiga och jättegoda. ⁠

Matsvamparna innehåller massa näringsämnen. Till exempel vitaminer och fibrer. Alla svampar innehåller ergosterol, ett ämne som kan konvertera till vitamin D2. Alla svampar innehåller även betaglukaner, som är en typ av fiber. Mängdlen betaglukaner varierar stort mellan olika typer av svampar. Men både kantarell och champinjon har sin andel. 

Så kallade funktionella svamparna (Mushrooms eller fungi är andra namn) har blivit allt mer intressanta. På våra egna breddgrader kan vi stoltsera med Sprängtickan eller Chagan. Reishi, Ganoderma lucidum också kallad the immortality mushroom, är en annan svamp som många känner igen och som används flitigt inom traditionell kinesisk medicin. En svamp som står på listan att prova av oss på Örtfabriken är Lion's mane, som på svenska heter Igelkottstaggsvamp. 

I Örtfabrikens sortiment har vi för närvarande svampar i tinkturform: Reishi i tinkturform och flera svampar som är odlade eller plockade i Finland samt Chaga i pulver från Finland.

Vill du fördjupa dig mer i svampar, rekommenderar vi Dr Christopher Hobbs och hans bok Medicinal Mushrooms: The Essential Guide. Eller så kan du läsa ett par kortare artiklar på hans webbsida

Använder du svampar i din vardag? 

Svampar högt näringsvärde d-vitamin betaglukaner immunförsvar

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.