Salva av äpple och kanel | Recept | Gör din egen hudsalva

Av äpple och kanel kan du tillverka en salva som känns härligt vintrig. När jag gör salvan i vintertid använder jag vinteräpplen. Receptet är skapat av Janne Hallqvist som grundat Naturens medicin på Biskops Arnö, och detta har blivit en klassisk "Biskops Arnö-salva".

Doften är förunderlig! Och hudsalvan är inte alls svår att göra. Receptet räcker till flera burkar, så gör en till dig själv och resten blir fina julklappar. 

Fotografiet är från den drömska, gamla äppellunden vid Wiks slott utanför Uppsala. Här plockar jag äpplen varje år.

biskops arnö

Tillverkningssättet skiljer sig från det vanliga sättet att tillverka salvor; här kokar du växterna i oljan.

GÖR SÅHÄR:

500 g skalade äpplen
1/2 liter olivolja eller rapsolja
60 g kanelstänger
100 g bivax

Om du har torkad ringblomma så kan du ha i det också.



Skär äpplena i klyftor och bryt kanelstängerna i bitar. Blanda allt i kastrull.
Koka på ganska svag värme i ca 40 min. När temperaturen är ca 106 g C är det klart.

Sila genom grov sil och försök pressa ut så mycket olja som möjligt. Sila oljan en gång till genom en fin sil. Häll i en ren kastrull. Värm till 110 g C. Ta bort från värmen och låt stå ett par minuter tills det börjar bubbla bort vatten. Häll i en skål och tillsätt finfördelad bivax. Låt svalna under omrörning. Häll upp i burkar innan det blivit för stelt och tjockt.

Fin bivax kan du hitta hos din lokala biodlare. 

äppelsalva

Tyckte du om detta recept? Besök gärna Örtfabrikens blogg och prenumerera på vårt nyhetsbrev (du anmäler dig längst ner på denna sida). Vi älskar att dela med oss och inspirera till mer örter och näring och recept. 
Text och bild: Sara Bonadea George

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.