Historien bakom Happy Bitters | Bittra örter

Happy Bitters är vårt bidrag till en bittrare värld! 

Det är en tinktur som innehåller bittra örter i flytande form, dvs i form av en tinktur som du använder för invärtes bruk. Det här är Örtfabrikens allra första tinktur. Vi är därför lite extra fästa vid den. Receptet är Örtfabrikens egna. Det utgår från gammal, nedärvd kunskap och har förfinats och moderniserats för att passa oss idag.

Bittra örter

Min egen hälsoresa började i magen. Jag hade aldrig haft problem av något slag tidigare. Aldrig en allergi eller något annat kroniskt. Men när jag väl hade rubbat balansen i kroppen, följde det ena symptomet efter det andra. Det som var the tipping point för min hälsa var magen. Jag hade under flera år bott i Centralamerika. Vi arbetade och levde under enkla förhållanden och det var vanlig att få besök av olika parasiter. Jag tog den ena antibiotikabehandlingen efter den andra. För det var så man gjorde. Idag hade jag agerat annorlunda. 

Parasiter och antibiotika slog ut min mage- och tarmhälsa helt. Under flera år hade jag återkommande men hanterbara problem. Men när vikten rasade och jag började få andra symptom som sköldkörtelsjukdom och hormonell obalans, så var det dags att göra något.

Men vad?

Jag fick dåliga råd av vården och var tvungen att söka mig vidare. På den tiden hade man precis börjat prata om tarmflora och hur mage, tarm, hjärna hänger ihop. Sakta och mödosamt började jag arbeta med min mage på ett holistiskt sätt.

Det första jag gjorde var att se över min diet och uteslöt de tre vita (mjöl, mjölk och socker) och processad mat, framför allt skräpmat. Sedan började jag tillföra probiotika, i form av surkål, kimchi och mjölksyratabletter. Jag fördjupade mig mer och mer i örter och tillskott. Jag förstod att jag måste kämpa emot den härd av dåliga bakterier som härjade där nere. Jag använde örter för detta i korta men effektiva kurer.

Fler och fler örter kom in i mitt liv. Men det var först efter att ha bott en längre tid i Lettland som jag på allvar fick upp ögonen för de bittra örterna! De använder mycket bittert till maten. Till exempel rucola och persilja. Och när jag tänkte efter så var det inget nytt i detta! Bittra örter finns i de flesta kulturer. Du kanske har hört talas om svenskdroppar? Eller aperitif och digestivo, som är lite mer förekommande. Var du än söker hittar du en örtig bitterblandning som vi tycker om att ta till maten.

Här ser du en övergripande bild på vanliga bittra örter och smaker.

bittra örter

När jag gick djupare in i örternas värld så lärde jag mig mer. Bitterblandningarna var min sista hörnsten! I samband med att Örtfabriken började ta form inom mig så kom det som en självklarhet att Happy Bitters skulle bli det första receptet. 

Happy Bitters innehåller, precis som en bitterblandning ska, en fin balans mellan bittra örter och aromatiska örter. I vårt recept är de bittra örterna följande:

Maskrosrot

Maskrosblad

Stor kardborrerot

Rölleka

Gullgentiana

Krusskräppa

De aromatiska örterna är Bockhornsklöver och Fänkål. 

Du kanske undrar vad Läkemalvaroten och Ringblomman gör i denna blandning? Jag ville tillföra dessa två fantastiska örter då de är oumbärliga i sammanhanget och då de har gett mig så mycket stöd på min egen resa. 

tinktur med bittra örter

Våra örter till tinkturen Happy Bitters kommer från vårt fina samarbete med en odlare i södra Italien. Du kan läsa mer om dem här!

Upptäck du med kraften i våra bittra örter!

Hör av dig om du har frågor ♥

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.