Bittra örter | Happy Bitters Spritz | Recept

Bittra örter ger just det där som vi i vår moderna kosthållning ofta saknar - den bittra smaken. Den bittra smaken är inte alltid så angenäm, men den är viktig för matsmältningen och bland det nyttigaste vi kan få i oss.

Kanske har vår sockerkonsumtion konkurrerat ut bitterheten. Vi väljer inte den bittra smaken naturligt och den är heller inte så lätt att hitta i mataffären. Bittra smaker finns i blad som ruccolan, spenat, endiver. Förr, när vi levde som samlare, åt vi en stor variation av vilda växter. Det gav oss den bittra smaken naturligt. Och det skapade en rik tarmflora med stor variation av mikrober. Jämförelser mellan moderna människans tarmflora och människor som lever på ett mer traditionellt sätt visar att modern kosthållning ger en begränsad mängd goda bakterier i tarmarna (SVTplay "Guldet i våra tarmar"). 

Idag är det trendigt att använda vilda växter i matlagningen och det gör att vi kan ta del av ett bredare spann av bittra smaken och näringsämnen. Det är spännande att spetsa salladen med maskrosen och toppa den med harsyra. Rot av kardborre är en delikatess, och det finns många fler rötter att upptäcka. Nässlan börjar få hjältestatus och går att äta på olika sätt hela säsongen. 

bittra örter i droppar för en bättre matsmältning

För att bittra smaken ska ge en god påverkan på magen så behöver vi uppleva den bittra smaken i munnen. Om det är svårt att ta till sig den bittra smaken i maten så kan man ta det i form av tinkturdroppar. Örtfabrikens  Happy Bitters innehåller flera av de viktigaste bittra örterna och är ett enkelt sätt att dagligen tillföra dessa till din kosthållning. Dropparna tar man innan måltiden eller vid behov efteråt. Testa med ett par bittra örter i ett glas vatten eller juice, i mineralvatten eller en kopp thé. Eller droppa dem direkt i munnen.

Det går också att göra det lite mer elegant, som italienarna, och ta en Aperitivo innan maten. Här är ett sätt att göra tillvaron mer lättsmält:

Happy Bitters Spritz

  • 2 glas
  • Aperol 1 dl
  • Club Soda 0,5 dl
  • Prosecco 2 dl 
  • 20 droppar Örtfabrikens Happy Bitters

 Drink med bittra droppar

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.