Lion's Mane | Så här identifierar du kvalitet och kraftfull produkt | Bäst i test

Vår egen resa med Lion's Mane (Hericium erinaceus) och svampar har varit hissnande och har gett oss många nya lärdomar. Genom att läsa om svamparna, gå svampkurser, leta efter svampar i naturen och prova svampar på olika sätt får vi djupare förståelse. Med rätt kunskap och med hjärtat på rätt ställe kan vi få kraftfulla svampprodukter! 

Vi har använt Lion's Mane, eller Igelkottstaggsvamp, i olika former och tillverkad på olika sätt. Det är uppenbart att svampprodukterna på marknaden är av varierande kvalitet. Det är svårt att förlita sig på Bäst i test på nätet. Det kan vara ytterst förvirrande och inte lätt att veta vad du ska leta efter.

Dels är det viktigt att veta om VAD för del av svampen som har använts. Är det själva svampkroppen eller är det svampmycel?
Dels vill du veta HUR din svampprodukt har tillverkats.

Här har vi sammanställt ett par punkter som hjälper dig identifiera Lion's Mane av god kvalitet:

Hur ska Lion's Mane se ut i färgen?

Lion's Mane i pulver och i tinktur ska vara BRUN i färgen, åt det mörkare hållet. En potent Lion's Mane tinktur är BRUN. Här är en bild på hur Örtfabrikens Lion's Mane ser ut.

lions mane färg och smak

Hur ska Lion's Mane tinktur smaka?

Svamp innehåller terpener som ger en bitter smak. Terpener extraheras med hjälp av alkohol. Så om din Lion's Mane pulver eller tinktur har extraherats med alkohol så bör du ha en liten smak av bittert. Med andra ord ska den inte vara söt i smaken.

Du vill också att smaken ska vara fyllig och ha en distinkt smak och doft av kakao eller choklad. Wow! När vi själv kände den lilla bismaken av choklad i vår tinktur av Lion's Mane fick vi ett lyckorus!

Dubbel extraktionsprocess

Färgen och smaken på Lion's Mane beror ofta på hur produkten har extraherats. Om produkten (pulver eller tinktur) enbart har extraherats i ett steg, så blir den ofta ljusare i färgen. Vi vill att vår Lion's Mane har extraherats i två steg, genom att använda både vatten + värme och alkohol. 

Genom att använda både vatten och alkohol så extraherar vi (drar ut) både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen ur svampen. 

Vi har ett jättefint inlägg/recept om hur du kan göra egen tinktur på Chaga. Här beskriver vi mer i detalj hur den dubbla extraktionsprocessen går till.

Ps. En tinktur är svamp i flytande form, koncentrerad form för invärtes bruk.

Jod-testet

Du kan göra ett enkelt test hemma för att et finns olika sätt att testa din svampprodukt. Genom att droppa ett par droppar jod i din tinktur kan du på färgen avgöra om din produkt har viktiga, verksamma ämnen som fibrer i sig. En del produkter på marknaden har alltför mycket stärkelse i sig (på grund av hur svampen har odlats). 

Jod-testet är superenkelt att göra, men du måste så klart ha flytande jod hemma. Läs om hur du gör jod-testet här.

-----------------------------------------------------------------

Så för att summera: 

Titta på färgen, är den mörkbrun? Smaka på din Lion's Mane. Smakar den fylligt, med en liten uns av bittert och med ett stråk av choklad? Då har du förmodligen en Lion's Mane av god kvalitet med en kraftfull effekt. 

Örtfabriken älskar svampar och du kan finna mycket fin information på vår blogg och på våra sociala medier. Så häng kvar! Om du är intresserad av att testa våra svampar, så hittar du dem här

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.