AKNE och Hormonell obalans | Naturlig hudvård

Tonåren drabbar oss alla på olika sätt. Hos oss har det yttrat sig i form av tonårsfinnar vilket jag mig tillfälle att testa örter och verktyg av mer naturligt slag. Jag har också fått vidga mina kunskaper om vad som är orsaken till akne och hur vi kan minska akne.

Under min uppväxt använde vi starkt uttorkande produkter som gjorde mer skada än nytta. Det var också otänkbart att använda oljor direkt på ansiktet. Med hjälp från örternas värld har jag helt gått över till naturlig hudvård. Jag gör många produkter själv (om det inte är för komplicerat) och så brukar jag få världens finaste presenter i form av hemmagjorda tvålar. 

Vad kan man få akne av

Akne och finnar är ett resultat av en viss typ av bakterie som har fått för stort spelrum. Du kan få härliga aha-upplevelser av att lyssna på Anna Sparres poddavsnitt om hudens mikrobiom på 4Health. En åtgärd är därför att bekämpa de dåliga bakterierna. Som du ser av bilden nedan har jag framför allt testat silvervatten (hälsokosten erbjöd en silvertvål som jag tycker funkar fint) eller ett par droppar eterisk olja av Tea tree. Obs, det är mycket starkt och du vill undvika ögon och känsliga delar.

Jag älskar podden Örtsystrars avsnitt om acne och finnar. Där refererar Anna och Maria till en bakteriedödande tvål de tillverkat, som varit till stor hjälp. Den exklusiva tvålen kan du göra själv och innehåller aktivt kol och lera, bland annat. Du hittar receptet här

Därefter vill du locka de goda bakterierna till dig. Tillvägagångssättet är detsamma som att du försöker bygga upp en bättre miljö i mage och tarmregionen. Du vill skapa en miljö som är gynnsam för de goda bakterierna. Jag gjorde till och med en ansiktsspray av aloeveragel och probiotika. Probiotika tillförde jag i form av surkålsjuice. Haha .. en av mina galnare recept. Se steg 2 nedan på bilden. 

akne tonårsfinnar naturlig behandling
Om du har behandlat din hud utvärtes enligt tre-stegs-raketen, som du ser på bilden ovan, och inte upplever tillräckliga resultat så är det dags att ta fram kraftigare artilleri. Fundera på hur du stöttar din hud inifrån och ut. 

Invärtes kan du stötta din hormonella obalans med örten Munkpeppar (i bilden ovan är detta omnämnt som Chasteberry / Vitex Agnus Castus). Jag föredrar att ta munkpeppar i form av tinktur framför mald ört. Jag har själv använt den under många år för hormonell balans. Men de som har provat munkpeppar för finnar är mycket nöjda. 

Du bör också ha i åtanke att stötta levern, vår största organ.
Vilka örter kan du ta hjälp av? Maskrosrot och Kardborrerot (Dandelion och Burdock på engelska) är mina stora favoriter. Mitt favoritte är gjord på de tre rötterna maskrosrot, kardborrerot och läkemalvarot. Jag låter denna dekokt puttra i en halvtimme och sedan dra över natten. Jag dricker en liter av denna dekokt i tre veckors tid. Älskar den!

Vad ska man inte äta när man har akne?

Som du så klart vet så är kosten den absolut viktigaste faktorn. Jag har av utrymmesskäl inte tagit med det på bilden ovan, men också för att det är en given ingrediens för en vacker hud. Så se över din kost! Och medan du gör det bestämmer du dig för att dagligen tillföra någon form av fermenterad mat. Den fermenterade maten innehåller goda bakterier, vilket behövs för att bygga mångfald i vår mage och tarmflora, vilket i sin tur stärker hudens bakteriella mångfald.

Goda bakterier behövs! Tillför fermenterad mat dagligen till exempel i form av surkål och kimchi. Jag föredrar det framför probiotika i kapslar.

Tycker du det är intressant med hormonell balans? Läs vidare på Örtfabrikens blogg där vi har många inlägg hormonell balans, pms och örter som tinkturen Happy Hormones. Vi har också en uppsjö av recept, för dig som vill inspireras!

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.