5 örter för att varva ner | Frossört | Citronmeliss | Hjärtstilla

Känner du att det snurrar för snabbt just nu och att du behöver hitta sätt att varva ner? Här skriver vi om hur du kan använda örter och svampar i krävande stunder. 

Det finns en stor rikedom i naturen vad gäller örter för nervsystemet. Örter för nervsystemet är olika till karaktären. Vissa är lugnande, andra milt uppiggande, andra sövande. Läs vårt andra blogginlägg här med en översikt över våra vanligaste örter

När hjulen snurrar på för fort, som det till exempel gör för många i jultider, så kan örterna hjälpa oss varva ner och få avslappning. De främsta vi rekommenderar är (om du klickar på länkarna kommer du till längre blogginlägg): 

Frossört 

Citronmeliss 

Hjärtstilla 

Reishi 

Humle

Hur ska du dosera dessa örter?

Hur är det med doseringen av dessa örter? Utgå alltid från att du ska använda minsta möjliga dos. Dvs den dos där du känner effekt. Nervsystemet är känsligt och vissa upplever stark effekt. Speciellt Hjärtstilla ska du vara försiktig med. Kanske räcker det med 3-5 droppar av en tinktur för dig? Om du tar dem i form av te så utgå från en halv till en tesked ört per kopp. När vi pratar om Hjärtstilla kan det räcka med ett blad lika stor som en femkrona. Jag skulle också ta Humle i låg dos, men som du förstår av blogginlägget om dosering så handlar det om var och ens känslighet. Läs mer här om dosering av örter.
Hur många droppar tinktur ska jag ta?
Vilka örter ska du välja?

Örternas verkan på detta område är subtilt olika varandra. En avslappnande ört skiljer sig från en annan avslappnande ört. Hur? ⁠Prova dig fram, sakta och vördigt. Smaka på den, kanske kan du plocka den, läsa om den. Upplev den! Gärna vid olika situationer och vid olika tidpunkter på dagen. ⁠Om du tar dig tid att lyssna kommer du få en riktigt aha-upplevelse. ⁠

När på dygnet ska du ta din ört?

Det beror på vilken effekt du vill uppnå och vilken ört du använder. Citronmeliss passar mycket fint på morgonen och dagtid. Frossört och Hjärtstilla ska funka bra dagtid för de flesta. Men jag föredrar själv att ta Frossört mot kvällen, men det beror på hög känslighet. Reishi passar särskilt bra för att varva ner på kvällen. Många tycker att den ger effekt snabbt. Humle skulle jag bara ta på kvällen, men testa dig fram. Första gången du provar så är det kanske bra att välja rätt tillfälle. Inte ta en ört som Humle innan du ska hålla i ett möte, utan först prova den vid samma tidpunkt en annan dag. Prova! 

Örtfabrikens produkter:

Happy&Relaxed (läs alla våra fina omdömen om denna tinktur)

Citronmeliss, Hjärtstilla, Frossört, Reishi och Humle

Läs mer på vår blogg:

Hur vårdar du ditt nervsystem?⁠ – Örtfabriken (ortfabriken.se)

Örter och nervsystemet | Örtfabriken | Frossört | Citronmeliss (ortfabriken.se)

Tips på läsning om örter för lugn och ro | stress – Örtfabriken (ortfabriken.se)

Örter för att slappna av och varva ned t ex Frossört och Hjärtstilla

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.