Så här kom vår Happy Immunity till | Vår formel | Propolis

Vår Happy Immunity är en upplevelse! När vi tog fram det här receptet ville vi plocka in örter som vi älskar och förstärka dem med Vitamin C för att ge dig en tinktur som stärker ditt immunförsvar!

I bakhuvudet hade jag en ört som jag är särskilt förtjust i och som jag har ägnat år åt att lära känna - Ålandsroten. Den går inte att inte ha med i en Happy Immunity. Fläderbär vill vi introducera mer, då vi inte har så lång tradition av att använda just bären. Under min herbalistutbildning med den legendariska örtläraren Rosemary Gladstar fick jag på djupet uppleva kraften i Fläderbären. Dags för oss att använda dem mer!

Att tillsätta Propolis var vår samarbetspartner i Lettlands förslag. I Lettland finns det en djup och högst levande örttradition. Där använder man mycket Propolis. Dels finns kunskapen och dels finns det tillgång till mycket fin Propolis från små biodlare. Dessa örter kompletterar varandra och tillsammans med Vitamin C fick vi fram en grym mix som boostar immunförsvaret. 

Sagt och gjort - efter mycket samtal tillsammans med vår samarbetspartner i Lettland kom vi fram till det ultimata receptet. Vår samarbetspartner satte genast igång med att ta fram tinkturen. Fyra veckor tog det för det första provet att bli klart! Tinkturer är ett riktigt hantverk, så man måste ha tålamod.

När jag fick hem provet på Happy Immunity fick jag en smakchock! Kombinationen av örterna är obeskrivbar, men helt klart sticker Propolisen ut. Vi har tagit god tid på oss att testa Happy Immunity med nära och kära. Vissa älskar smaken. Andra måste vänja sig. Undra vad du kommer tycka!

Vi har testat den när vi har behövt stärka vårt immunförsvar, med goda resultat. Dagsrekommendationen är 30 droppar, men som vanligt gäller det att testa sig fram. Behöver du en betydligt lägre dos - eller ska den vara högre? 

Våra örtbaserade tinkturer är noga utformade och testade i samarbete med vår samarbetspartner. Örtfabrikens svarta flaska skyddar tinkturen längre än andra glas. Du kan läsa om vår flaska i vår bloggKanske blir du sugen på att återanvända den till något annat!

Happy Immunity: Formula och ingredienser

Propolis som är skapad av våra flitiga bin

Propolis

Propolis är en produkt skapad av bin. Som alla biprodukter varierar propolisen i smak och färg beroende på vilka växtdelar som bina har samlat in. Bina bearbetar kåda, pollen och frön med sitt saliv och detta bildar ett vax som de tätar kupan med. Vaxet är som skydd mot bakterier, svamp och virus. Man kan äta Propolis. Det passar särskilt bra att göra tinktur på Propolis, då alkoholen som man använder för att göra detta hantverk, lättare löser ur aktiva ämnen ur den kådlika produkten. Propolis har inte lika lätt att lösa upp sig i vatten och glycerin, till exempel. En del använder propolis att tugga på. 

Som vi skrev ovan så är vi särskilt stolta över vår Propolis, då det är en viktig komponent i en formula som Happy Immunity. Dessutom vet vi att den kommer från små biodlare i Lettland. Den ger en distinkt smak till Happy Immunity. Undvik propolis om du tidigare har reagerat på biprodukter. 

 

 Ålandsrot (Inula helenium) en gammal medicinalväxt

Ålandsrot (Inula helenium)

Med Ålandsroten har jag haft en av mina mest kraftfulla upplevelser med örter. Jag kommer inte ihåg vem jag hade fått Ålandsrot av, men det är rötterna du vill använda. Jag använde den en dag när jag behövde komma med på banan igen. Jag gjorde en dekokt på Ålandsroten och fick först en positiv överraskning när jag såg den blålila färgen. Smaken var totalt överväldigande. Parfymig, supergod. Som fjällkvannen. Jag sippade på Ålandsroten hela förmiddagen, samtidigt som jag skulle göra ärenden med bilen. Plötsligt var jag totalt här och nu. Det var en sån markant känsla att jag sedan dess har studerat Ålandsroten, på flera sätt. 

Esoteriskt är Ålandsroten en ört som man använder för den som är mellan "olika världar" och som behöver komma ner och vara här och nu.

Enligt Traditionell Kinesisk Medicin är Ålandsroten varm och den används för att dra ut fukt ur kroppen. Jag tror personligen att det är denna egenskap som bidrar till Ålandsroten upplevelse av stark närvaro. Den ingår i vår Happy Immunity för att den är en given kandidat, men också för att den på ett fint sätt tillför hetta till vår formula. 

Läs detta fantastiska blogginlägg om du vill gå djupare in i Ålandsroten värld

Fläderbär att göra egen örtmedicin av

Fläderbär (Sambucus nigra)

"There is a wise old woman, the Elder Mother, who lives in the tree" .. "you must pay attention to her; listen to her, and look at that glorious elder tree!"
H.C. Andersen

Flädern växer flitigt i vår del av världen och som texten ovan antyder finns mycket folklore om Elderberry - som fläder heter på engelska. För egen del är flädern en mycket viktig medlem i min trädgård. Om det är något jag har saknat när jag har bott utomlands så är det just flädern. Smaken av flädersaft är omisskännlig och går inte att ersätta med något annat. Och jag älskar fläderblommornas vita färg med en skvätt av limegrönt. 

Men flädern är fantastisk på så många andra sätt. I Sverige använder vi mest blommorna av fläder och vi använder flädern mest som saft och smaksättare. I andra delar av världen, till exempel USA, använder de istället fläderbären flitigt som ett flytande preparat höst och vinter. Det är väldigt vanligt med Fläderbärselixir - ett fantastiskt recept som Örtfabriken har skrivit om här.
Många undrar om man kan äta fläderbär och om de är giftiga. Man måste hetta upp bären för att inte få några besvär av dem. Många fryser in fläderbären också.  

Fläderbär heter Elderberries på engelska. Här tipsar vi om vår örtlärare Rosemary Gladstar som skriver om hur fläderbären kan användas. Att Örtfabriken valde att ha med fläderbär i vår Happy Immunity kom naturligt! Vi är så glada att på detta sätt kunna erbjuda fläderbären till dig. 

Happy Immunity - styrkan ligger i en fint balanserad örtblandning

Propolis, örter och Vitamin C ger tillsammans en fint balanserad örtblandning där Vitamin C stärker immunförsvaret. Hör gärna av dig när du har provat den och berätta hur du upplever den!

Här hittar du vår Happy Immunity.

Det här är Örtfabrikens Happy Immunity

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.