Hur mycket antioxidanter finns det i min mina örter och svampar och hur mäter man det?
Det var vi nyfikna på att ta reda på mer om, speciellt då vi på Örtfabriken är intresserade av örter, svampar och hur vi kan tillföra mer näring i vardagen. Är det så att örter och svampar har ett särskilt högt ORAC-värde? Läs här vad vi kom fram till.
Örter och svampar enligt ORAC-listan
ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och är ett mått för att mäta mängden antioxidanter per 100 gram livsmedel. Enligt Livsmedelsverket är det gemensamt för gruppen ämnen som kallas antioxidanter att de förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. Så vill vi boosta oss, ska vi tillföra de födoämnen som har mycket antioxidanter. Livsmedelsverket skriver också att kosttillskott med tillsatta antioxidanter kan vara skadligt. Bättre att ta antioxidanter i naturligt format, med kosten.
Rent intuitivt så kändes det som att örter och kryddor har en hög halt antioxidanter. Vi har också hört som ett mantra att Chaga (sprängticka) har skyhögt ORAC-värde. Många tusen gånger högre än blåbär. När vi dubbelkollar detta i ORAC-tabellen så stämmer det. Örter och kryddor har ett högt värde! Vissa örter och kryddor står ut. Till exempel mald kryddnejlika. Med detta som vetskap är det enkelt att tillföra lite kryddnejlika i pulver i en kopp Chai.
Andra örter som är högt på listan är Medelhavets fina rosmarin, oregano och timjan. Men det ska vara torkad ört. Jag tänker att det är tack vare örterna som Medelhavskosten är så hälsosam.
Här är ett urval örter och svampar och deras värde på ORAC-listan (/100gram):
Mald Kryddnejlika: 290 283
Torkad oregano: 175 295
Torkad rosmarin: 165 280
Timjan: 157 380
Mald gurkmeja: 159 277
Chaga (Sprängticka): 146 700
Reishi (Lackticka): 9 244
Blåbär: 4 500
Här är ett längre utdrag från ORAC-tabellen, främst för att kunna jämföra och förstå vad Chagans höga värde innebär i förhållande till andra födoämnen.
SPICES | ORAC per 100 grams | ORAC per 1 tsp (4 grams) | ORAC/ 1 TBsp | # tsp per 100 grams |
Cloves, ground |
290,283 |
11,611 |
34,833 |
45.45 |
Oregano, dried |
175,295 |
7,011 |
21,035 |
66.66 |
Rosemary, dried |
165,280 |
6,611 |
19,833 |
90.91 |
Thyme, dried |
157,380 |
6,295 |
18,886 |
69.44 |
Cinnamon, ground |
131,420 |
5,257 |
15,771 |
44.25 |
Turmeric, ground |
127,068 |
5,083 |
15,248 |
44.25 |
Vanilla beans, dried |
122,400 |
4,896 |
14,688 |
23.08 |
Sage, ground |
119,929 |
4,797 |
14,391 |
142.86 |
Szechuan pepper, dried |
118,400 |
4,736 |
14,208 |
33.33 |
Parsley, dried |
73,670 |
2,947 |
8,841 |
80 |
Nutmeg, ground |
69, 640 |
2,786 |
8,357 |
42.86 |
Basil, dried |
61, 063 |
2,443 |
7,329 |
66.66 |
Cocoa, dry powder unsweetened |
55, 653 |
2,226 |
6,678 |
55.81 |
Cumin seed |
50, 372 |
2,015 |
6,045 |
50 |
Baking chocolate, unsweetened squares |
49, 944 |
1,998 |
5,994 |
36.36 |
Ginger, ground |
39, 041 |
1,561 |
4,683 |
57.83 |
Pepper, black |
34, 053 |
1,362 |
4,086 |
46.73 |
Sage, fresh |
32, 004 |
1,280 |
3,840 |
150 |
Mustard seed ground, yellow |
29, 257 |
1,170 |
3,511 |
36 |
Thyme, fresh |
27, 426 |
1,097 |
3,291 |
126.32 |
Marjoram |
27, 297 |
1,091 |
3,273 |
177.78 |
Rice bran, crude |
24, 287 |
971 |
2,913 |
40.68 |
Chili powder |
23, 636 |
945 |
2,835 |
37.5 |
Paprika |
21,932 |
877 |
2,632 |
44.04 |
Pepper, red or cayenne |
19,671 |
787 |
2,361 |
56.82 |
Raspberries, black |
19, 220 |
769 |
2,307 |
39.02 |
Nuts, pecans |
17, 940 |
718 |
2,154 |
40 |
Tarragon, fresh |
15,542 |
622 |
1,866 |
165.52 |
Ginger root, raw |
14, 840 |
594 |
1,782 |
21.16 |
Peppermint, fresh |
13,978 |
559 |
1,677 |
375 |
Oregano, fresh |
13,970 |
558 |
1,674 |
66.66 |
Nuts, walnuts English |
13,541 |
542 |
1,626 |
48 |
Raisins, golden seedless |
10,450 |
418 |
1,254 |
33.1 |
Prunes, dried |
8,059 |
322 |
966 |
28.24 |
Garlic powder |
6,665 |
267 |
801 |
30.97 |
Lemon balm, leaves raw |
5, 997 |
240 |
720 |
50 |
Coriander (cilantro) leaves raw |
5, 141 |
206 |
618 |
60.24 |
Basil, fresh |
4,805 |
192 |
576 |
114.29 |
Blueberries, raw |
4,669 |
187 |
561 |
33.1 |
Nuts, almonds |
4,454 |
178 |
534 |
34.78 |
Dill weed, fresh |
4,392 |
176 |
528 |
100 |
Beans, black, boiled(raw 8,494) |
2,249 |
90 |
270 |
27.91 |
Avocados, Hass, raw |
1,922 |
77 |
231 |
32.88 |
Potatoes, red, flesh and skin, baked |
1,326 |
53 |
159 |
39.34 |
Parsley, raw 1 spring=1 gram |
1,301 |
52 |
156 |
78.69 |
Tea, green, brewed |
1,253 |
50 |
150 |
75 |
Zucchini or summer sq |
180 |
7 |
21 |
26.67 |