Hur mår din mage efter semestern? 5 steg för en happy tummy

Nu tror vi bestämt att sommaren är över och att de flesta av oss har börjat återgå till vardagen. Det har varit en annorlunda sommar och vi ha alla behövt anpassa oss till ett förändrat samhälle. Det är många som har påverkats på ett personligt plan då nära och anhöriga har drabbats. Många har levt ett isolerat liv och längtar efter att rutinerna ska återgå till det vanliga. Vi saknar våra arbetsplatser, våra gymnasiekompisar och andra mötesplatser. Det finns även positiva sidor av pandemins effekt på oss. Vi har till exempel besökt naturreservat och naturen på ett sätt som vi inte sett förut. För många har arbete hemifrån varit befriande och gett den där extra tiden som vi längtar efter. 

För oss på Örtfabriken har sommaren varit livgivande på många sätt. Istället för att ta sig hit och dit, var vi på samma plats hela ledigheten. Vi plockade örter och gjorde beredningar. Vandrade mycket i skogar och ängar. Badade trots att det var kallt och bastade med skrubb och örtoljor var och varannan dag. Vi passade på att dricka infusioner av vilda växter. Mycket hallonblad, daggkåpa, nässelblad och nässelfrön. Röllekan varje dag. 

Läkeväxter och örter nyplockade för te och välmående hälsa

Men vi åt lite mer än vanligt också. Bröd och bakelser. Glass och blåbärspajer. Ostar och marmelader. Chips och choklad. Ja, jag tror att det skapar en bra bild av en diet som har tagit ut svängarna lite. En diet som inte gynnar magens välmående och som lätt sätter tarmfloran i obalans. Speciellt om man redan från början har problem med magen. Magen blir gasig, orolig och har svårt att återhämta sig. Vissa av oss blir förstoppade. Andra får lös mage och diarréer.

Nu när vi är tillbaka i vardagen finns längtan efter en mage i balans. Magens mående skapar en kedjereaktion. En glad mage gör oss på bättre humör och vi får god och jämn energi. En dålig mage vill vi inte ens tänka på. 

Här är fem steg för en glad mage: 

  1. Tillför föda som gör magen glad (ren och enkel mat skulle vi kalla det. Oprocessad och fri från tillsatser)
  2. Tillför bittra ämnen som hjälper matsmältningen och att ta till sig näringsämnen. T ex Happy Bitters
  3. Tillför goda bakterier / fermenterad mat som exempelvis surkål
  4. Undvik det som skadar tarmen. T ex vitt som i mjöl, mjölk, socker 
  5. Djupandas. Magen gillar det. 

Det finns andra sätt att biohacka sin tarmhälsa med hjälp av örter. Men prova först de fem stegen och se hur din mage svarar på det. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.