Citronmeliss | Örter för nervsystemet⁠ ⁠| Ritual i vardagen

Det kan ta tid innan man får upp ögonen för det enkla. Så var det för oss på Örtfabriken med Citronmeliss (Melissa officinalis). Det tog tid innan vi förstod att örten är bland det finaste man kan ta del av när man behöver avslappning. Därför har vi inkluderat den i vår tinktur Happy & Relaxed tillsammans med stöttepelaren Frossörten. Du tar en tinktur i form av droppar, invärtes. För dig som vill använda Citronmelissen i ren form, rekommenderar vi istället vår tinktur Miss Melissa

Örtfabrikens citronmeliss Miss Melissa

Citronmelissen är lätt att odla och sprider sig gärna. Det som först förvillade oss var dess doft och karaktär. Rätt mjuk och följsam. Citrusaktig och mjuk. Inte alls så kraftfull som vi tycker att Citronmelissen är till sin karaktär.

Vi fick tipset av en örtig vän att ta Citronmelissen på förmiddagen. Hmm... örter för nervsystemet på morgonen? Om man är lite känsligt lagd kan det ge en allt för sövande effekt. Men med Citronmelissen är det inte alls så. Den passar perfekt på morgonen! Ett vackert doftande Citronmeliss te som sätter tonen för dagen. Vi dricker den gärna ihop med Läkemalva i form av blommor och blad. På så sätt skapar vi oss vår egen ritual och sätter tonen för dagen. 

Hur tar du Citronmeliss?

När vi gör ett te på Citronmeliss så gör vi en infusion. En infusion passar bra då det är sköra blad och blommor vi har att göra med. Du låter helt enkel 1 tsk Citronmeliss dra i 1 kopp kokhett vatten. Glöm inte att lägga ett lock på så att inte de eteriska oljorna ångar bort. Låt infusionen dra i 30 minuter. Om du vill ha en superinfusionen låter du örten dra över natten. Sila och njut! Om vi inte har tid att göra oss en infusion använder vi istället tinktur. Det är örter i koncentrerad, flytande form för invärtes bruk. 

Tips på läsning och poddar om Citronmeliss

Det finns många begränsningar för vad vi kan säga om örterna och dess verkan. Men vi kan hänvisa till texter och poddar som vi älskar. Det första tipset vi vill dela om Citronmeliss är Rosalee de la Foret's avsnitt om örten

Om du istället vill bredda din förståelse och omfamna Citronmelissens spirituella egenskaper, tipsar vi om Worts and Cunning. Hon beskriver örtens fysiska och emotionella verkan, men också på ett ypperligt sätt deras spirituella sidor och magiska förmågor. Njut av hennes sida!

Och så min absoluta favorit, herbalisten RJ Wheelan. Hans webb är en riktig ögonsten och han bjuder på så mycket värdefull kunskap. Här skriver han om Citronmeliss. Han avslutar alltid sina örtiga beskrivningar med att berätta hur han själv upplever örten. I love it!

Är du nyfiken på att prova Citronmeliss? Du hittar vår tinktur Happy&Relaxed och vår tinktur Citronmeliss här. 

Citronmeliss

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.