Testa våra nya Blissful Tinctures! Använd koden BLISS för 20%

Svampar / Fungi / Medicinalsvampar

Svampar är något vi försöker tillföra mer av i vår vardag de senaste åren. Framför allt för att de bär på mycket näring och då de har intressanta egenskaper för oss människor.

Det finns betydligt fler matsvampar att välja mellan i affären nuförtiden. Till exempel Shiitake. Åh, frästa läckerbitar med lite vitlök. Så goda. Mycket umami-smak. Måste dock tilläggas att de inte är uppskattade av alla, konstigt nog - tycker våra smaklökar.

Eller Ostronskivling. Gör biffar av ostronskivling och zucchini (hackade i småbitar) och lite salta. Forma till små biffar, vänd i lite bovetemjöl och stek på låg värme länge. Krispiga och jättegoda. ⁠

Så kallade medicinalsvampar har blivit allt mer intressanta. På våra egna breddgrader kan vi stoltsera med Sprängtickan eller Chagan. Reishi, Ganoderma lucidum or the immortality mushroom, är en annan som många känner igen och som används flitigt inom traditionell kinesisk medicin. En svamp som står på listan att prova av oss på Örtfabriken är Lion's mane / Igelkottstaggsvamp.

I Örtfabrikens sortiment har vi för närvarande Reishi i tinkturform.

Vill du fördjupa dig mer i svampar, rekommenderar vi Dr Christopher Hobbs och hans bok Medicinal Mushrooms: The Essential Guide. Eller så kan du läsa ett par kortare artiklar på hans webbsida


Använder du svampar i din vardag? Har du recept att dela?

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published