Använd koden 10%Rabatt första gången du handlar.

Hur producerar man en tinktur?⁠

Det är enkelt och ändå svårt. ⁠
Den mest använda metoden kallas för macerat. Det betyder att örterna drar i en lösningsvätska. ⁠

Den mest använda lösningsvätskan är alkohol. Andra kända vätskor är vatten, vinäger och glycerin. ⁠

Fördelarna med alkohol är den långa hållbarheten. Om du t ex gör en infusion på örter (låter örter dra i vatten) så håller det max ett par dagar i kylen. Men en tinktur på alkohol håller i flera år. Vissa säger för evigt. :-)⁠

En annan fördel med alkohol är att den löser ut de flesta verksamma ämnen. Alkoholen funkar bra för bark, blommor, blad, rötter. Och de flesta verksamma ämnen löses ut såsom: Alkaloider, glykosider, eteriska oljor. ⁠

Vitaminer och mineral löser dock ej ut i alkohol. De kräver vatten. Med då är det så finurligt att när man använder sprit så är det en del vatten och en del alkohol (t ex 50% sprit). Därmed får man ut det man behöver av växten. ⁠

Örtfabrikens tinkturer är gjorda av alkohol och färska örter. Vid behov används torkade örter. 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published